EFECTES ECONÒMICS DEL CORONAVIRUS

Turisme: caiguda de viatges i cop a Barcelona

La por del contagi impacta de ple en les previsions de turistes, en l'arribada d'asiàtics a Barcelona i en l'activitat de les agències de viatge

zentauroepp16646051 barcelona 05 08 2011 turistas atraidos por las tiendas de gu181130084439

zentauroepp16646051 barcelona 05 08 2011 turistas atraidos por las tiendas de gu181130084439 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La crisi del coronavirus tindrà un impacte en el sector turístic d’almenys 20.000 milions d’euros al món, segons el Consell Mundial de Viatges i Turisme, i només si es té en compte l’impacte en el turisme xinès. Els turistes asiàtics s’havien convertit en els últims anys en protagonistes del sector a tot el món.

Per exemple, el coronavirus ha suposat una dura clatellada per al comerç de luxe de Barcelona, ja que els ciutadans xinesos suposaven entorn del 38% del volum de compres del passeig de Gràcia. Les compres dels turistes xinesos eren fins a l’any passat motor fonamental, amb un creixement del 16%. Els comerços del passeig de Gràcia podrien patir una retallada de les vendes de l’ordre del 50% per la caiguda del turisme asiàtic a Barcelona. Alguns dels comerços de la zona basen les seves vendes fins a un 80% en els turistes.  

[Seguiu l’última hora sobre el coronavirus, en directe].

Hi ha en el sector turístic una profunda inquietud davant el temor d’una gran frenada de les contractacions de viatges, tant per a trasllats a l’estranger com en la recepció de turistes.

L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave) ha reclamat aquest divendres claredat al Govern a l’hora de determinar quines zones de risc en concret existeixen per viatjar. Responsables d’Acave han reconegut que estan actuant en aquests moments com veritables oficines d’informació per als seus clients, tot i que asseguren que estan «gestionant amb normalitat reserves a totes les destinacions del món». Són excepció la Xina, l’Iran i algunes zones d’Itàlia i Corea del Sud, països als quals el Ministeri d’Afers Estrangers recomana no viatjar. Però en la llista s’hi han inclòs també altres zones, com el Japó i Singapur, i es tem que aquesta llista augmenti en les pròximes setmanes.

Notícies relacionades

La por s’estén i se sospita que les contractacions per al pròxim estiu o se suspendran o es posposaran fins a veure l’evolució de la pandèmia. Per als viatges venuts, les agències de viatge recorden que «la por de viatjar» no és un cas de força major i no permet el reembors del bitllet. 

En el cas de les agències receptives, les que gestionen serveis a turistes estrangers, Acave admet que han rebut moltes consultes i que es recorda que Espanya no figura en la llista d’exclusions de cap país del món i tampoc és un país de risc. «A data d’avui tots els serveis s’estan prestant amb la més absoluta normalitat», han assegurat a Acave.