EFECTES DEL CORONAVIRUS

Consum: Problemes de subministrament i alça de preus

L'associació Aecoc admet provisió de productes i adverteix de futurs augments de preus pel bloqueig xinès

zentauroepp52449783 super milan200224092616

zentauroepp52449783 super milan200224092616 / Luca Bruno

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Primers símptomes de nerviosisme entre els consumidors. Així descriuen fabricants i distribuïdors l’efecte de les notícies entorn dels casos de coronavirus. Mentre les principals associacions recomanen «no caure en l’alarmisme» la inquietud comença a percebre’s amb l’increment de les vendes de determinats productes com gels, però també en productes no peribles.

L’associació Aecoc de fabricants i distribuïdors va fer una crida a la calma als consumidors tot i que va reconèixer que s’estan adquirint gran quantitat de productes no peribles per fer provisió d’aliments, així com esgotant màscares i gels desinfectants als supermercats.

Notícies relacionades

Aecoc estima que els problemes més grans s’han detectat en l’àrea de ferreteria i bricolatge i que «els problemes de subministrament poden afectar ja a entre el 20% i el 30% de les comandes que ja estaven negociades en aquests sectors». Els productes més afectats són els relacionats amb les campanyes d’estacionalitat –en aquest cas les vinculades a la primavera/estiu, com productes de climatització de les llars i articles de mobiliari de jardineria–, ja que les comandes d’aquest tipus d’articles es fan a l’octubre i es carreguen als barcos a temps perquè arribin al llarg del mes de març. «Tot el que no hagi embarcat ja serà difícil que pugui arribar a temps», reconeixen a Aecoc.

Les possibles ruptures d’estoc en determinades línies de productes, principalment en aquests productes tecnològics i de bricolatge, poden obrir la porta de les grans superfícies a fabricants locals. En el cas que es produeixi aquest canvi generalitzat de proveïdors seria previsible una alça dels preus, que Aecoc calcula que pot arribar a ser d’un 20%. Aquests canvis a la cadena de subministrament es veurien compensats amb menors compromisos financers per part de les empreses de distribució, compres més petites, menors estocs i oportunitats de negoci per a la indústria local. Els fabricants alerten que si determinats components de productes venen de la Xina i són «essencials» poden causar seriosos problemes als consumidors.