impostos

El Govern reconeix una proposta de Sanitat per pujar la fiscalitat del tabac

Montero admet que el Ministeri ha posat «una proposta a sobre de la taula»

rosas52250653 montero consejo de ministros200211175617

rosas52250653 montero consejo de ministros200211175617 / Juan Carlos Hidalgo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha reconegut que hi ha una proposta de Sanitat per pujar la fiscalitat del tabac en vista de «el repunt» del seu consum. «Al Ministeri de Sanitat hi ha una proposta a sobre de la taula, dins d’un paquet de mesures, en què es planteja l’augment d’impostos al tabac», ha afirmat a la Cadena Ser la també ministra d’Hisenda, malgrat afirmar que ara mateix estan «centrats en la fiscalitat ambiental i en aquelles qüestions que poden ser dissuasives d’aquelles conductes amb impacte mediambiental».

Notícies relacionades

Aquest dijous, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja va anunciar que al llarg de la legislatura s’elaborarà un Pla Integral de Reducció del Tabaquisme, en què, entre altres mesures, es contemplarà l’ampliació dels espais ‘sense fum’ a cotxes o espais esportius a l’aire lliure, o la pujada de la fiscalitat al tabac i als productes relacionats amb aquest com, per exemple, els cigarrets electrònics.

Davant de la comissió del ram del Congrés, Illa va recordar que els preus del tabac a Espanya es troben entre els «més baixos» d’Europa, amb un preu mitjà del paquet d’aproximadament cinc euros, contra els 10 euros que tenen en altres països europeus. «Tenim marge per equiparar-nos a bona part dels nostres socis comunitaris», ha afirmat, per comentar que l’Organització Mundial de la Salut ja ha assenyalat que la pujada dels preus és una de les mesures «més eficaces» per a la reducció del consum de tabac, i que un augment dels preus del 10 per cent permetria reduir en un quatre per cent el consum de tabac en les classes mitjanes i altes, que arribaria a un cinc per cent entre els col·lectius més desfavorits i fins i tot en un 18 per cent en el cas dels joves de 14 anys. Unes mesures que, tal com ha assegurat Illa, serien d’«alt impacte» per als menors i els joves que inicien el consum de tabac.