EXPORTACIONS

El Govern ofereix les seves oficines a l'exterior per afrontar la crisi del coronavirus

Les exportacions catalanes van créixer el 3,1% el 2019 i assoleixen un nou rècord històric per novè any consecutiu

L'oficina de promoció econòmica Acció promou l'ús de les sucursals per buscar nous proveïdors i mercats

HKG05. HONG KONG (CHINA), 18/02/2016.- Contenedores de transporte se encuentran apilados en la Terminal de Kwai Tsing, en Hong Kong (China), fotografía de archivo del 28 de agosto de 2013. El presidente de EE.UU., Donald Trump, anunció hoy, 15 de junio de 2018, la imposición de aranceles del 25 % a importaciones chinas por valor de 50.000 millones de dólares que contienen tecnologías industrialmente significativas, en una nueva escalada en las tensiones comerciales con Pekín. EFE/ Jerome Favre

HKG05. HONG KONG (CHINA), 18/02/2016.- Contenedores de transporte se encuentran apilados en la Terminal de Kwai Tsing, en Hong Kong (China), fotografía de archivo del 28 de agosto de 2013. El presidente de EE.UU., Donald Trump, anunció hoy, 15 de junio de 2018, la imposición de aranceles del 25 % a importaciones chinas por valor de 50.000 millones de dólares que contienen tecnologías industrialmente significativas, en una nueva escalada en las tensiones comerciales con Pekín. EFE/ Jerome Favre / JEROME FAVRE (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Govern va posar aquest dijous a disposició de totes les empreses afectades pel bloqueig comercial causat pel coronavirus  tota les seves oficines comercials a l’estranger per facilitar la recerca de nous proveïdors o mercats a l’exterior. El conseller delegat del departament de promoció econòmica AccióJoan Romero, va remarcar aquest dijous la proposta: «Posem a disposició de les empreses les 40 oficines d’Acció al món i una Oficina Tècnica de Barreras a la Internacionalització per diversificar mercats, trobar nous clients i proveïdors i fer front a aquestes situacions des del minut zero». Experts com Joan Tristany, director general de l’associació multisectorial d’empreses internacionalitzades opinen des del primer moment que el millor remei davant de la situació a la Xina és la diversificació. Una possibilitat per disminuir riscos és la instal·lació de centres de producció en diferents llocs. D’aquesta manera, existeix la possibilitat de fer front a «situacions inesperades», va opinar Tristany.

Les Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’Acció en el món van gestionar 1.840 projectes d’internacionalització d’empreses catalanes l’any 2019, el 14,5% més en comparació amb l’any anterior. És el principal resultat de l’oficina dependent de la Conselleria d’Empresa i Coneixement d’Àngels Chacón, que ofereix cobertura a més de 100 països. Del total de projectes, el 2019 van destacar els sistemes industrials i indústria 4.0 (26,8%), indústries alimentàries (13,3%) i salut, benestar i ciències de la vida (12,1%). Els serveis més demandats per les empreses catalanes van ser la recerca de canals de comercialització (és a dir, trobar distribuïdors o clients al país de destí especialitzats al seu sector), l’organització de missions empresarials per fer prospecció de mercats i la recerca de socis i proveïdors. 

Les exportacions catalanes van registrar un 3,1% el 2019 i van arribar als 73.853 milions d’euros. Aquesta bona evolució pot ser truncada pel bloqueig al comerç internacional que ha suposat el coronavirus a la Xina. Segons el Govern, les exportacions catalanes l’any passat van ser les més elevades de la sèrie històrica i un nou rècord per novè any consecutiu.

Joan Romero va destacar que «el creixement de les vendes de Catalunya a l’exterior durant l’any 2019 va ser superior al de la mitjana de la zona euro (1,9 %), al d’Espanya (1,8%) i al de països com França (2,9%), Itàlia (2,3%) i Alemanya (0,8%)». Les exportacions catalanes ja representen el 25,5% del total d’exportacions d’Espanya.

Notícies relacionades

L’any 2019, les vendes catalanes a l’exterior van créixer sobretot a l’Àsia (+8,9%), l’Amèrica del Nord (+5,3%) i Europa (+4,5%), assolint les xifres més altes de la sèrie històrica en aquestes regions. Sectorialment, destaquen els rècords històrics de vendes a l’exterior de l’alimentació (8.982 milions d’euros, +9,3% interanual), els productes farmacèutics (6.303 milions d’euros, +23,4%) i la maquinària (4.619 milions d’euros, +3,3%), segons càlculs d’Acció partint de les dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions catalanes porten a terme estudis de mercat, preparen agendes de contactes i ajuden les empreses catalanes en tots els aspectes relatius a la implantació productiva o comercial al país de destinació –des de la recerca d’un espai fins a la selecció de personal, entre d’altres–. També acompanyen les empreses catalanes a accedir a licitacions internacionals, disposen d’un espai físic a l’oficina perquè les empreses catalanes puguin treballar directament a l’exterior i, en l’àmbit de la innovació, les ajuden a vendre la seva tecnologia ja trobar socis per a projectes d’R+D internacionals.