BALANÇA COMERCIAL

El rècord d'exportacions va deixar de banda l'automòbil

Amec destaca l'augment de les exportacions als EUA i al Regne Unit

1
Es llegeix en minuts

L’associació d’exportadors Amec considera que l’estadística de la balança comercial donada a conèixer aquest dijous que ha constatat que les exportacions catalanes van augmentar el 3,1% el 2019 i l’1,8% a Espanya té «llums i ombres». Segons el director general d’Amec, Joan Tristany, s’ha de ressaltar que el creixement no és homogeni entre els principals sectors, ja que si bé n’augmenten cinc d’aquests (alimentació, béns d’equipament, productes químics, manufactures i béns de consum duradors), la resta presenten caigudes (matèries primeres, productes energètics, semimanufactures i sector automòbil).

En el costat positiu, Amec remarca l’augment de les exportacions als EUA i al Regne Unit (3,6%), que dobla el creixement mitjà, i el comportament amb els EUA (7,4%) és encara millor. «Aquest fet demostra la maduresa del nostre sector exterior, que malgrat les dificultats ha mantingut resultats molt positius», remarca Tristany. Així mateix, el director general d’Amec considera que «les empreses han sigut capaces de mantenir un creixement de l’1,8% en les seves exportacions tot i que les d’Alemanya, que és un dels principals clients i forma part de la cadena de valor, han augmentat només el 0,8%».

Notícies relacionades

Amec ressalta els problemes registrats per les empreses exportadores a països amb els quals els EUA mantenen conflictes comercials. És el cas, principalment, de l’Iran i Veneçuela, amb problemes en incidències en els mètodes de pagament i en transport i en els mètodes per eludir sancions.

Les empreses industrials d’Amec també s’han vist especialment afectades per les mesures de caràcter proteccionista a Algèria, fet que també ha repercutit en l’activitat del port de Barcelona. 

Temes:

Comerç Empreses