conducta il·lícita

Competència expedienta Idealista i sis empreses més per encarir el preu de les vivendes

És la primera vegada que la CNMC sanciona companyies per l'ús d'algoritmes que tenien com a resultat un augment del cost dels pisos

zentauroepp36245657 barcelona 11 11 2016 economia carteles de pisos en alquiler 200219150957

zentauroepp36245657 barcelona 11 11 2016 economia carteles de pisos en alquiler 200219150957 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha incoat un expedient sancionador contra Idealista i sis empreses més per possibles pràctiques restrictives de la competència en el mercat de la intermediació immobiliària, derivat de les inspeccions dutes a terme el novembre de l’any passat.

Segons la CNMC, aquestes pràctiques consistien en la coordinació de preus i altres condicions comercials per part de mitjancers immobiliaris. Aquesta coordinació s’hauria instrumentat, entre altres mitjans, a través de l’ús de ‘software’ i de plataformes informàtiques i hauria sigut facilitada per empreses especialitzades en solucions informàtiques a través del disseny del programa informàtic de gestió immobiliària i dels seus algoritmes.

Fonts de l’organisme van indicar a Europa Press que és la primera vegada que la CNMC incoa un expedient contra empreses per l’ús d’algoritmes que, en aquest cas, tenia com a resultat un augment del preu de les vivendes i, per tant, una conducta il·lícita.

En concret les actuacions s’han realitzat contra CDC Franquiciadora Inmobiliaria; Look & Find primera red inmobiliaria; Inmovilla; Idealista; Witei Solutions; Anaconda Services and Real Estate Technologies; i Servicio Múltiple de Exclusivas Inmobiliarias SL (MLS).

Amb l’obertura de l’expedient sancionador, s’inicia ara un període màxim de 18 mesos per a la instrucció de l’expedient i per a la seva resolució per part de la CNMC, sense que la incoació d’aquest expedient prejutgi el resultat final de la investigació.

L’organisme recorda que els acords entre competidors constitueixen una infracció molt greu de la legislació de competència, que poden comportar multes de fins al 10% del volum de negocis total de les empreses infractores.

Així mateix, destaca que la investigació dels càrtels constitueix una de les prioritats d’actuació de la CNMC, donada l’especial gravetat de les seves conseqüències sobre els consumidors i sobre el correcte funcionament dels mercats.

Per a això es compta, entre d’altres instruments, amb el Programa de Clemencia, que permet a les empreses que formen part d’un càrtel beneficiar-se de l’exempció del pagament de la multa, sempre que aportin elements de prova que possibilitin a la CNMC la seva detecció.

Notícies relacionades

A més, la CNMC disposa d’una plataforma ‘online’ de col·laboració ciutadana per a la detecció de càrtels mitjançant l’aportació d’informació anònima sobre eventuals acords secrets entre empreses competidores per a la fixació de preus o altres condicions comercials, el repartiment dels mercats o dels clients, o el repartiment fraudulent de les licitacions públiques o privades.

La CNMC explica que aquestes possibles pràctiques restrictives de la competència estan prohibides a l’article 1 de la llei de defensa de la competència, així com en l’article 101 del tractat de funcionament de la Unió Europea (TFUE).

Temes:

Idealista