economia feminista

Més de 5.000 empreses hauran de registrar un pla d'igualtat abans de l'1 de març

El pròxim mes entra en vigor l'obligatorietat que les companyies de més de 150 empleats tinguin inscrit un programa per promoure la paritat de gènere

zentauroepp36446124 sant cugat del vall s  28 11 2016 tema del d a horarios labo161216181910

zentauroepp36446124 sant cugat del vall s 28 11 2016 tema del d a horarios labo161216181910 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 5.452 empreses hauran de negociar amb la representació dels treballadors i registrar davant de l’Administració un pla d’igualtat abans de l’1 de març. Així ho marca el reial decret aprovat el març del 2019 per l’anterior Govern i que obliga les companyies de més de 150 treballadors en plantilla a tenir un programa per promoure la paritat definit i donar constància d’això davant del Ministeri de Treball o l’administració autonòmica pertinent. La cobertura dels esmentats nous plans d’igualtat s’estendrà a més d’un milió de treballadors, segons dades facilitades per CCOO partint de xifres de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Notícies relacionades

Els plans d’igualtat són programes que pretenen promoure la paritat entre homes i dones en les empreses, tant a nivell salarial, com de drets laborals, conciliació i capacitat de promoció professional. Fins a l’1 de març de l’any anterior aquests eren únicament obligatoris per a aquelles empreses amb més de 250 empleats i no era imprescindible per a aquestes registrar-los davant de l’administració competent. Prova d’això són els discrets números que presenten fins a la data administracions com la Generalitat de Catalunya, que abans de la norma estatal ja comptava amb un registre propi i voluntari. Segons dades facilitades ahir dilluns pel Departament de Treball, als seus arxius estan disponibles 209 plans d’igualtat, que donen cobertura a 83.400 treballadors.

L’anterior Govern de Pedro Sánchez va aprovar en el Consell de Ministres previ al 8-M un reial decret amb mesures urgents per promoure la paritat de gènere. Una d’aquestes mesures era l’extensió progressiva de l’obligatorietat de tenir un pla d’igualtat per a totes les empreses de més de 50 treballadors. Aquest any els toca a les de més de 150; l’1 de març del 2021 serà el torn de les de més de 100 treballadors i el 2022, per a les de 50 treballadors cap amunt. Per a això va crear d’un registre equivalent al que tenia la Generalitat, però per a totes les empreses espanyoles i similar a l’arxiu públic on les empreses donen fe dels convenis negociats.