trobada al palau

Front comú perquè el Mobile segueixi a Barcelona més enllà del 2023

Institucions, agents socials i sectors econòmics fan pinya entorn de la continuïtat d'aquest esdeveniment a la capital catalana

reunion-torra / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Institucions, agents socials i sectors econòmics relacionats amb el Mobile World Congress (MWC) han mostrat aquest dilluns a Fira de Barcelona el seu suport sense fissures perquè negociï amb la GSMA, la patronal dels operadors mòbils, l’extensió del saló a Barcelona més enllà del 2023.

El president de la Generalitat, Quim Torra, els havia convocat a tots a una reunió al Palau de la Generalitat per analitzar els efectes de la cancel·lació de l’edició d’aquest any a causa del temor del coronavirus, i la trobada s’ha convertit en un tancament de files entorn de la continuïtat d’aquest esdeveniment a la capital catalana.

El president del consell d’administració de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha defensat davant dels assistents la conveniència de «reforçar el partenariat» amb la GSMA per poder allargar «bastants anys més» la presència del MWC a Barcelona, i ha demanat «discreció» i «unitat» entorn dels acords que es puguin tancar amb l’entitat. «Els acords als quals puguem arribar seran més o menys exitosos en la mesura que siguem discrets», ha dit Relat, que després d’agrair la reacció unitària després de la cancel·lació del Mobile, ha advocat per mantenir aquesta línia: «Necessitem unitat i consens». Relat ha fet aquesta apel·lació en un moment en què es debat sobre les compensacions a què pot haver d’afrontar la GSMA per l’anul·lació d’aquesta edició del MWC i a l’impacte econòmic per a Fira de Barcelona derivat d’aquesta cancel·lació.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat la «imatge d’unitat i d’energia» mostrada en els últims dies malgrat embats com la cancel·lació del MWC, i ha dit que tothom està conjurat perquè la del 2021 sigui una «gran» edició del MWC. Per atendre les peticions dels sectors afectats per la cancel·lació d’aquest any del MWC, el Govern ha creat una comissió interdepartamental formada per cinc departaments.

Malgrat que alguns sectors econòmics i patronals com ara Foment van demanar la setmana passada al Govern que ajorni la pujada de la taxa turística, inclosa en la llei d’acompanyament dels pressupostos del 2020, per pal·liar així l’impacte econòmic de l’anul·lació del Mobile, en les intervencions obertes a la premsa no s’ha fet cap petició en aquest sentit.

Els discursos en favor del consens entorn del Mobile i del suport a Fira han sigut la tònica general de la reunió, en què també s’ha recolzat la celebració de Barcelona Tech Spirit, la jornada d’emprenedors programada del 24 al 26 de febrer com a alternativa al Mobile i al 4YFN.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de BarcelonaJaume Collboni, ha destacat la importància de «fer d’aquesta crisi una oportunitat» i ha mostrat el suport institucional a Fira perquè lideri la negociació amb la GSMA.

En la mateixa línia s’ha expressat el subdelegat del Govern espanyol a CatalunyaCarlos Prieto, que ha mostrat el seu «suport» a les iniciatives impulsades després de l’anul·lació del MWC i ha reiterat el recolzament de l’Executiu a la pròxima edició del Mobile i per allargar aquest esdeveniment. «Treballarem junts per intentar que així sigui». El primer tinent d’alcalde de l’Hospitalet de Llobregat, Josep Belver, també ha recordat el compromís d’aquest municipi amb l’ampliació del recinte de Fira a l’Hospitalet.

En nom de Foment, la seva vicepresidenta Mar Alarcón ha destacat la «capacitat de reacció, l’autoestima i la unitat» mostrada després de l’anul·lació del MWC, mentre que el president de Pimec, Josep González, ha ressaltat aquest clima d’unitat i ha comentat que les pimes s’han vist afectades, que caldrà gestionar indemnitzacions i ha reclamat «un pla de recolzament als empresaris xinesos, que ho estan passant francament malament».

Des de la Cambra de Barcelona, la seva vicepresidenta, Mònica Roca, ha opinat que la cancel·lació d’aquest any del Mobile no hauria d’afectar posteriors edicions. «La renovació hauria de ser indiscutible», ha dit.

El president del Cercle d’Economia, Javier Faus, després de mostrar la seva «plena confiança» en Fira de Barcelona, ha advertit: «O ens prenem seriosament ser un país digital o ens n’anirem al vagó dels perdedors».

Notícies relacionades

En aquesta línia, la reunió d’avui, celebrada al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, i a la qual han acudit Torra i cinc consellers, entre ells el vicepresident Pere Aragonès, ha servit per consensuar un manifest, titulat «Compromís de futur», en què institucions, agents socials i sectors econòmics defensen que Catalunya es converteixi en un «’hub’ digital mundial».

Els principals sindicats catalans, CCOO i UGT, també s’han afegit a les crides a la unitat, si bé el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha demanat que els sindicats puguin participar en la definició d’estratègies en l’àmbit digital i no només ser convidats a «espais declaratius», i junt amb Camil Ros (UGT) ha reclamat una ocupació de qualitat en el sector tecnològic i en el turístic.