Nous tributs

Espanya pren cauteles per no enfadar els EUA per la 'taxa Google'

Les ministres d'Economia i d'Exteriors han explicat la decisió als seus homòlegs nord-americans

El nou tribut no es recaptarà fins a final d'any per donar temps a un possible acord dins de l'OCDE

nadia-calvino-tasa-google / periodico

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

El Govern està adoptant mesures preventives per evitar que la decisió del Consell de Ministres d’aprovar un nou impost digital aquest mateix dimarts activi represàlies aranzelàries contra els cotxes espanyols per part del Govern dels EUA. 

La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, ha explicat aquest dilluns que ella mateixa ha informat de la iniciativa tributària el seu homòleg nord-americà, Mike Pompeo, «com a bona sòcia lleial». «Ell en va prendre nota», ha aclarit González Laya en declaracions davant dels periodistes abans d’incorporar-se al Consell de Ministres d’Exteriors, a Brussel·les. «El mateix ha fet la vicepresidenta econòmica (Nadia Calviño) amb el seu homòleg, Mnuchin [secretari del Tresor dels EUA], com s’ha de fer sempre que un fa un moviment d’aquest tipus.  En tot cas, segons la titular d’Exteriors, «es tracta d’una informació, no d’una negociació».

Nadia Calviño i Steven Mnuchin van coincidir en el Fòrum Econòmic de Davos, el gener passat, si bé la ministra d’Exteriors no ha precisat si va ser llavors quan els dos titulars d’Economia van intercanviar impressions. Precisament va ser a Davos on el mateix president dels EUA, Donald Trump, i el seu secretari del Tresor, van amenaçar amb un gravamen aranzelari del 25% als automòbils procedents dels països que adoptin una taxa digital de forma unilateral, al marge dels treballs en marxa de l’OCDE. 

Liquidació anual

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha explicat, per la seva banda, que una vegada que el Parlament aprovi el nou tribut aquest no es liquidarà fins a finals de l’any 2020, en lloc de fer-ho trimestralment, com establia el projecte de llei. Així ho ha anunciat la ministra d’Economia abans d’incorporar-se,  a Brussel·les, a la reunió amb els seus col·legues de la zona euro, en l’Eurogrup. «No es tracta d’una suspensió de l’impost, sinó d’una liquidació al final de l’any», ha explicat; d’aquesta manera «veurem com evoluciona la negociació en l’àmbit internacional».

D’aquí a final d’any, Calviño espera que l’organització de països desenvolupats OCDE pugui promoure un acord internacional sobre la posada en marxa d’un nou sistema de fiscalitat internacional que eviti que la iniciativa espanyola figuri com una decisió unilateral d’un país. Aquest mateix cap de setmana Calviño preveu participar a Riad (Aràbia Saudita) en la reunió de ministres d’Economia del G-20 on es repassaran els treballs en marxa de l’OCDE per al desenvolupament d’una la fiscalitat digital i d’una imposició mínima per a les grans multinacionals, en un i altre cas, de tots els sectors productius. 

«Nosaltres estem absolutament alineats amb les accions que s’han desenvolupat en l’àmbit comunitari. Seguim els debat internacionals. Tots estem compromesos amb el desenvolupament d’un marc normatiu adequat per a aquests serveis digitals en els pròxims mesos i no hi ha d’haver necessàriament cap tipus de reacció negativa amb aquesta acció per part del Govern espanyol, un projecte de llei que s’enviaria com més aviat millor», ha dit Calviño.

Notícies relacionades

En la seva reunió d’aquest dimarts, el Consell de Ministres preveu aprovar els projectes de llei corresponents al nou impost sobre determinats serveis financers i el gravamen sobre transaccions financeres, segons ha confirmat la ministra Calviño.  El projecte de llei de mesures antifrau fiscal serà aprovat en una reunió posterior, una vegada hagi sigut informat pel Consell d’Estat