PREOCUPACIÓ SINDICAL

La UGT adverteix que la suspensió del MWC pot ser «excusa» per a acomiadaments

El sindicat tem que els muntadors del saló siguin els més afectats

zentauroepp52149589 mobile mwc200209202103

zentauroepp52149589 mobile mwc200209202103 / NACHO DOCE

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La UGT de Catalunya ha advertit que la suspensió del Mobile World Congress (MWC), pel brot mundial de coronavirus i l’anul·lació de moltes empreses participants, pot ser utilitzada «com a excusa» per les companyies afectades per acomiadar treballadors. En declaracions a Europa Press, la secretària de Política Sindical de l’organització, Núria Gilgado, assenyala que els muntadors són els que es poden veure més afectats, una vegada que ja havien fet el seu treball i ara l’han de desfer.

La responsable sindical tem que «les notícies tan tremendistes» que es donen sobre l’impacte econòmic que no se celebri el MWC serveixin per anar preparant el terreny i, després, justificar acomiadaments d’aquelles empreses que ara facturaran menys o no seran contractades durant el saló.

Gilgado demana no desencadenar «una allau d’acomiadaments», com va exposar en la reunió de divendres a l’Ajuntament de Barcelona, en què van participar agents socials i econòmics de la ciutat, com el Gremi d’Hotels, el Gremi de Restauració i l’Associació d’Apartaments Turístics (Apartur). Assenyala que «no és real» la xifra que donava la GSMA, organitzadora del MWC, sobre la creació de més de 14.000 llocs de treball temporals amb el saló d’aquest any, i alerta de condicions precàries d’aquests llocs, amb contractes per a només quatre dies, jornades molt llargues i sous baixos.

Els treballadors

«Els que menys beneficis s’emporten amb el Mobile són els treballadors», i apunta que negocis com els hotels i els restaurants són els que s’haguessin emportat la gran majoria dels guanys.

Defensa que les contractacions temporals durant el saló «no tenen una repercussió real» sobre els aturats i la creació d’ocupació, sinó que col·lectius com les cambreres d’hotel, el personal de restauració i neteja i els dependents en botigues allarguen la seva jornada.

En aquest sentit, Gilgado exposa que en les xifres de l’atur de febrer del 2019, quan va tenir lloc l’última edició del MWC, es veu que el nombre d’aturats va baixar en més de 1.700 persones a Catalunya i en unes 1.000 a Barcelona, i els afiliats a la Seguretat Social van créixer, tot i que lleument.

Notícies relacionades

No obstant, afirma que la contractació va disminuir el febrer respecte a gener, amb uns 24.600 contractes menys a Barcelona per al sector serveis, segons l’informe ‘Visibilitzem la precarietat del Mobile World Congress’ elaborat pel sindicat i consultat per Europa Press.

«Això passa perquè no són tantes contractacions com es diu», acaba Gilgado, i reitera que són treballs per a uns quants dies i amb males condicions laborals.