EL MOBILE, CANCEL·LAT

La GSMA s'escuda en motius de «força major» per no pagar indemnitzacions

Els responsables del MWC parlen d'un cas de «por global» i les autoritats polítiques asseguren que comencen a treballar perquè el del 2021 sigui «el millor»

130220 mobile ep / periodico

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més de 12 hores després que s’anunciés la cancel·lació definitiva del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona, els dubtes sobre aquesta anul·lació encara no han sigut aclarits. «Avui és un dia fosc i molt decebedor», ha explicat John Hoffman, director executiu de la GSMA. Al seu torn, l’organitzadora de la fira de telefonia mòbil més important del món ha al·legat motius de «força major» per suspendre la pròxima edició, una defensa amb què intenten esquivar el pagament d’indemnitzacions.

Els responsables del congrés han insistit una vegada i una altra que la cancel·lació del MWC es deu a la preocupació i la «por global» de la propagació del coronavirus. No obstant, no han respost a grans interrogants sobre l’impacte financer d’aquesta cancel·lació com l’hipotètic pagament d’indemnitzacions a les empreses afectades i han apuntat que analitzaran tots els contractes que s’hi han fet.

«Vam estudiar posposar la fira, però és impossible predir quan acabarà aquesta situació», ha explicat Hoffman. Així, la GSMA ha confirmat no només la cancel·lació del Mobile, sinó també la de les seves tres branques: el Four Years From Now (4YFN), la plataforma per impulsar noves ‘start-ups’; el YoMo, dedicat a nens d’entre 8 i 16 anys, i l’Xside, la seva nova aliança amb el Sónar sobre digitalització i tecnologia.

IMPACTE ECONÒMIC

Amb aquesta «difícil decisió», la capital catalana es quedarà sense una potent injecció econòmica per al territori que la mateixa GSMA va xifrar fa setmanes en 492 milions d’euros. «És molt aviat per saber quines són les conseqüències econòmiques de la cancel·lació», ha remarcat Pau Relat, president del consell d’administració de la Fira de Barcelona. No obstant, Pimec ja ha assegurat que les petites i mitjanes empreses catalanes deixaran d’ingressar fins a 220 milions d’euros per la cancel·lació del MWC. Per la seva banda, el director general de la institució firal, Constantí Serrallonga, ha assegurat que la seva solvència està «absolutament garantida».

Pel que fa a aquest impacte, Hoffman i Mats Granryd, director general de la GSMA, han assegurat que encara no s’han analitzat els costos de la cancel·lació perquè no es tracta d’una situació financera, sinó de salut.

No obstant, la fórmula argumentada pels responsables del congrés xoca amb els missatges de calma llançats per l’administració pública. Tant l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, han remarcat que «no hi ha cap situació d’alarma en matèria sanitària» al país i que els dos únics possibles casos de coronavirus al territori ja van ser descartats. «No dubtem de la capacitat de l’administració, però això es tracta d’un esdeveniment global, amb gent viatjant de tot el món», ha matisat Hoffman.

Notícies relacionades

«És evident que hi ha hagut una alarma global», ha confessat Colau. Aquest temor de les grans empreses tecnològiques a aquesta epidèmia vírica localitzada a la Xina és el que les va portar a cancel·lar la seva participació en el MWC. Els responsables de la GSMA han reiterat aquesta versió i han descartat que la retirada d’aquestes companyies, algunes de les quals participen en una altra fira tecnològica a Amsterdam, es degui a altres motius com la guerra comercial o la pressió de Washington contra el 5G xinès.

Ara, tant l’administració pública com la GSMA miren al futur i asseguren haver començat a treballar «braç a braç» per fer que l’edició de la fira del 2021 sigui «la millor».