audiència nacional

El BBVA exculpa el seu president i el seu consell del 'cas Villarejo'

El banc al·lega que de la investigació que va contractar no es desprèn «cap mena d'implicació» de la seva actual cúpula

L'entitat admet que el procés continua obert i reconeix que el resultat de la causa judicial és impredictible

carlos-torres-vila-bbva

carlos-torres-vila-bbva

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El BBVA ha posat per escrit aquest dimecres el que porta temps defensant: que la seva cúpula actual no va tenir cap relació amb la contractació de l’excomissari Villarejo, en presó provisional des del 2017, pel seu paper en les clavegueres de l’Estat. El banc ha assegurat que de la «documentació rellevant» obtinguda en la investigació externa (‘forensic’) que va encarregar a PWC, el gener de l’any passat, no es desprèn «cap mena d’implicació de cap dels actuals membres del consell d’administració, ni de l’actual president executiu de l’entitat (Carlos Torres Vila), ni s’ha comprovat la comissió d’activitats delictives per part del banc».

Així ho ha recollit al seu informe anual de govern corporatiu, que ha remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L’entitat reconeix, això sí, que l’anàlisi encarregada a la firma especialitzada continua «encara en curs». També ha admès que el resultat de la investigació oberta a l’Audiència Nacional és impredictible: «Aquest procediment penal està en un moment incipient dins de la fase d’instrucció, per la qual cosa no és possible predir en aquest moment el seu àmbit o durada ni tots els seus possibles resultats o implicacions per al grup, incloent-hi potencials multes i danys o perjudicis a la reputació del grup».

El BBVA, així, ha recollit que «determinats directius i empleats del grup, tant actuals com d’una etapa anterior, així com antics consellers també estan sent investigats en relació amb aquest cas». Entre ells hi ha l’expresident Francisco González i l’exconseller delegat Ángel Cano, així com Juan Asúa, actual principal assessor de Torres Vila. Malgrat això, ha afirmat que «fins ara, aquest cas no ha tingut impacte en el desenvolupament dels negocis de l’entitat, ni ha deteriorat els seus índexs de reputació, que són objecte d’un seguiment recurrent tant per l’àmbit executiu, com pels seus òrgans d’administració.»

Sense responsabilitat

El banc, en aquesta línia, ha recordat que l’Audiència Nacional li va notificar el juliol de l’any passat la seva imputació com a persona jurídica en la investigació oberta pels delictes de suborn, descobriment i revelació de secrets i corrupció en els negocis. Segons la seva versió, sempre ha estat «col·laborant i continua fent-ho de manera proactiva amb les autoritats judicials», com demostra que el ‘forensic’ és la «base del sumari instruït». A partir de les troballes d’aquesta investigació, ha argumentat, el seu representant legal va defensar davant del jutge durant la seva declaració la «inexistència de cap responsabilitat» de l’entitat.

Notícies relacionades

El BBVA també ha explicat que «des del gener del 2019, aquesta qüestió s’ha anat reportant de manera recurrent» al consell d’administració, la comissió d’auditoria i la comissió de riscos i compliment. Es tracta d’un punt que crida l'atenció, ja que les primeres informacions publicades per ‘Público’ que vinculaven el banc amb Villarejo el van portar a obrir una investigació interna, prèvia a la que va encarregar a PWC, el juny del 2018. «Aquests òrgans han impulsat i supervisat els processos d’investigació interna, determinant la plena cooperació de l’entitat amb la justícia i el desenvolupament d’una política de transparència», ha assegurat.

El banc també ha apuntat que el consell va adoptar l’any passat diferents mesures de «reforç dels sistemes de control intern» de l’entitat. Entre elles, ha destacat l’establiment d’una dependència jeràrquica directa dels responsables de control intern i auditoria interna del consell d’administració; l’aprovació de noves polítiques i la millora de processos de subcontractació, compres i d’altres, i el reforç del model de prevenció del delicte.