CONSELL DE POLÍTICA FISCAL

Totes les autonomies del PP acorden recórrer contra Hisenda per l'IVA

García Ejea retreu a Sánchez ficar «la mà a la butxaca» dels ciutadans per «omplir la cartera de Torra»

El secretari del PP critica l'absència d'Aragonès en la reunió dels representants autonòmics

rosas52177869 consejo de poltica fiscal y financiera200207172052

rosas52177869 consejo de poltica fiscal y financiera200207172052 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Totes l’autonomies on governa el PP presentaran recursos de manera coordinada contra el Ministeri d’Hisenda per reclamar la liquidació pendent de l’IVA corresponent a una mensualitat del 2017 per un import que, per a la totalitat de les comunitats (no només les del PP) suma 2.500 milions d’euros. 

Així ho ha anunciat aquest divendres el secretari general del PP, Teodoro García Egea, després de reunir-se a la seu del partit amb els responsables de Finances de les comunitats on governen els populars, poques hores abans de l’inici del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) convocat per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per tractar amb les autonomies el repartiment dels objectius de dèficit fins al 2023.

A les comunitats on no governa el PP seran els seus portaveus parlamentaris els que instin els respectius governs autonòmics a presentar recursos contra Hisenda.

«Les comunitats autònomes reclamaran a l’uníson el que pertany a tots els ciutadans, fins a les últimes conseqüències», ha dit García Egea. «Sánchez pretén posar la mà a la butxaca de tots els espanyols per omplir la cartera de Torra i pagar els xantatges», ha afegit abans d’apel·lar a barons socialistes com ara Emiliano García Paje (Castella-la Manxa) i Javier Lambán (Aragó)  que es posin «del costat dels ciutadans» en lloc de «ballar al so de Sánchez».

Revolta autonòmica

La reunió dels consellers autonòmics de Finances en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera (CDFF) ha sigut convocada per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a fi de comunicar a les comunitats els objectius de dèficit i deute fins al 2023 als quals s’hauran d’ajustar els seus respectius Pressupostos per a aquest any i següents. Aquest tràmit és imprescindible per començar a tramitar els Pressupostos de l’Estat del 2020 i procedir a l’aprovació del sostre de despesa (primer) i del  projecte de llei (després) abans de la seva remissió a les Corts.

No obstant, tots els responsables autonòmics –sense excepció pel signe polític– arriben a la reunió amb l’exigència a Hisenda que resolgui el desfasament d’un mes en la liquidació de l’IVA, que suposa 2.500 milions d’euros per al conjunt de les comunitats.

Algunes comunitats com Catalunya (PDECat i ERC) i Madrid (PP i Cs) ja han presentat recursos contra l’administració central per reclamar la liquidació de l’IVA corresponent al mes de desfasament. La majoria de la resta de les autonomies o han anunciat recursos o han expressat que no ho descarten. N’hi ha algunes del PSOE que confien en una solució per part de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero

Entre les comunitats socialistes, Castella-la Manxa ja ha posat en marxa el recurs i Aragó està disposat a fer-ho. Les Balears i Astúries no ho descarten. Des del govern de la Rioja (PSOE) s’advoca per reivindicar l’IVA des del «diàleg» davant la via judicial. El mateix que Extremadura, que, en funció de la resposta que doni la ministra en el CPFF, optarà «per la via jurídica oportuna». Cantàbria (PRC) també es manté a l’expectativa, mentre que el president de València, Ximo Puig (PSOE), es mostra segur que Sánchez «complirà els seus compromisos». 

Absència d’Aragonès

Notícies relacionades

El secretari general del PP ha criticat l’absència del conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. Al seu lloc hi anirà la secretària d’Economia, Natàlia Mas.

García Egea ha criticat  l’absència «sorprenent» d’Aragonès. «No ve el conseller de Torra perquè la reunió la va tenir ahir, en la cimera de la reverència», ha dit el secretari general en al·lusió a la trobada de Pedro Sánchez amb Torra a Barcelona.