ciberseguretat

Els concessionaris sense ciberseguretat s'exposen a multes de 600.000 euros

La Unió Europea prohibirà el 2022 vendre cotxes que no compleixin la normativa de ciberseguretat de l'ONU

zentauroepp49637152 concesionario200205113836

zentauroepp49637152 concesionario200205113836 / maitecruz

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els concessionaris que no disposen de ciberseguretat s’exposen al robatori d’informació sensible dels seus clients, així com al ‘hackeig’ dels vehicles que es venen, arriscant-se a multes que poden arribar als 600.000 euros, segons dades d’Eurocybcar.

En l’actualitat, l’amenaça de ciberseguretat més freqüent en un concessionari és un atac als sistemes informàtics per robar o manipular dades sensibles dels clients. No obstant, l’informe assenyala que la principal ciberamenaça a mitjà termini serà el ‘hackeig’ del vehicle, ja que el 70% dels automòbils que es venguin a Espanya el 2025 estaran connectats.

L’estudi, presentat en el marc del concessionari de Faconauto, assegura que el robatori de dades als concessionaris representa un «perill real» que, si bé a Espanya encara no s’ha materialitzat en casos confirmats, als Estats Units està succeint cada vegada amb més freqüència. Així, el 85% dels concessionaris americans ha patit almenys un atac cibernètic en els últims dos anys.

Aquestes dades suposen una amenaça per al negoci de compravenda del concessionari, fins al punt que quatre de cada cinc consumidors no adquiriran el seu cotxe a un distribuïdor que no compti amb algun sistema de ciberseguretat o que garanteixi la seguretat de les dades.

A més, el concessionari ha d’assumir que posar a la venda un vehicle al qual no se li hagin aplicat les mesures de ciberseguretat necessàries té les mateixes responsabilitats i sancions per fer-ho amb un vehicle que no compleix el Reglament Europeu de Seguretat de Vehicles.

Test de ciberseguretat

Sumauto explica que comprovar el nivell de ciberseguretat d’un vehicle és fàcil, ja que ja existeixen tests per mesurar les dificultats que té un ciberdelinqüent per obrir portes, baixar finestretes, activar els frens del cotxe o accelerar-lo.

«Els cotxes contenen informació sensible, per la qual cosa concessionaris i usuaris s’han de conscienciar de la importància de realitzar una escombrada i netejar-los igual com es fa amb un mòbil o un ordinador amb informació personal», ha detallat el director general de Sumauto, Nicolás Cantaert.

Notícies relacionades

Tot això ha portat a la implantació d’una nova regulació de l’ONU, que s’aprovarà previsiblement al març i es veurà reflectida, a partir del 2022, en un Reglament Europeu de Seguretat de Vehicles que no permetrà la venda de vehicles a la Unió Europea sense un certificat de ciberseguretat.

Amb l’entrada en vigor d’aquesta regulació, els fabricants hauran de garantir la ciberseguretat d’un vehicle en totes les seves fases. Des de Sumauto, recorden que els cotxes són «grans ordinadors amb rodes», per la qual cosa tot vehicle que disposi d’un mínim de tecnologia a bord és susceptible de ser víctima d’un atac cibernètic.

Temes:

Cotxes