previsions

Esade pronostica un creixement de l'1,7% aquest any

L'escola de negocis assegura que la desacceleració serà «lleu»

ba4a6032

ba4a6032 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts

Esade augura que l’alentiment  seguirà aquest any a Espanya. Al seu últim informe econòmic i financer pronostica un creixement de l’1,7% al present exercici, davant el 2% del 2019, per «la desacceleració de la inversió empresarial i la menor aportació de tots els sectors d’activitat, especialment l’industrial.

L’informe, dirigit per Jose Ignacio Conde-Ruiz, professor visitant d’Esade i elaborat amb la col·laboració del Banc Sabadell, considera la desacceleració «lleu» i augura que «es continuaran tancant alguns dels desequilibris de la crisi, com l’endeutament de les famílies i les empreses, el dèficit públic, el dèficit per compte corrent, la sobreexposició al sector de la construcció i l’elevada taxa d’atur».

D’acord amb les anàlisis dels autors, el creixement se sustentarà, principalment, al positiu comportament del consum privat, que seguirà fort, tot i que a menor ritme, a causa de la creació d’ocupació net, la pujada dels salaris i el benefici, per part de les famílies menys endeutades, d’uns costos de finançament baixos.

Notícies relacionades

Segons els pronòstics dels experts d’Esade, i a falta de conèixer els detalls dels Pressupostos Generals de l’Estat, durant 2020 el dèficit públic es reduirà fins al 2% i la taxa d’atur se situarà a prop del 13,5%, mentre que la inflació pujarà lleugerament fins a l’1,1%, encara lluny de l’objectiu del Banc Central Europeu del 2%.

En relació amb els riscos que amenacen l’economia espanyola, l’Informe econòmic i financer d’Esade 2020, argumenta que la majoria d’aquests són a la baixa. Des del punt de vista extern, el principal és l’associat a la guerra comercial. Quant a l’àmbit intern, el risc més important és la llarga paràlisi institucional que no ha permès dur a terme les reformes necessàries per fer front als tres grans reptes globals: l’envelliment de la població, la revolució digital i el canvi climàtic. «Aquestes reformes són imprescindibles per consolidar el creixement en el mitjà i llarg termini. No fer-ho pot empitjorar l’evolució de l’economia espanyola els anys venidors», afirmen.