Indústria de l'automòbil

25.000 llocs de treball en suspens: Els sindicats exigeixen a Nissan un pla de futur per a les plantes a Espanya

La pèrdua de la producció d'un dels models més rendibles que es fabriquen a la Zona Franca encén les alarmes d'un possible tancament

zentauroepp47947529 nissan en treball190429110743

zentauroepp47947529 nissan en treball190429110743 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fins a 25.000 llocs de treball a tot Espanya depenen que Nissan garanteixi el futur de les seves fàbriques. Aquest és el missatge que han transmès a la roda de premsa aquest dijous els sindicats amb representació a la fàbrica de la Zona Franca. La pèrdua de la ‘pick-up’ X-Class, fabricada per a Mercedes a la planta de Barcelona, va encendre aquesta setmana totes les alarmes i els sindicats han iniciat una ronda de contactes i mobilitzacions per exigir un nou pla industrial per a les plantes espanyoles. Es temen que si la companyia opta per una nova retallada de plantilla pugui ser ja el del tancament.

Notícies relacionades

Nissan no està passant pel seu millor moment, amb mals resultats a nivell de vendes i amb Europa com a forat principal. El primer semestre fiscal (els japonesos el computen d’abril a setembre) la firma automobilística va disminuir el 5,9% de les vendes respecte al mateix període de l’any anterior, llastades per la caiguda del 19,7% als mercats del Vell Continent. En paral·lel, l’escàndol Ghosn, amb l’expresident repartint titulars des de Beirut. I a l’abril, la direcció a nivell mundial té pendent anunciar des del Japó on s’efectuaran els més de 6.000 acomiadaments que ja es va anunciar l’any passat.

Els representants dels treballadors es temen que, atesos els baixos nivells de producció que acumulen les plantes de la Zona Franca, Àvila o Cantàbria, una part d’aquesta retallada caigui a Espanya. Davant d’això, les centrals amb representació a la Zona Franca han comparegut en bloc per exigir un pla industrial amb perspectiva a 10 anys que garanteixi el futur de les plantes. I han xifrat en 25.000 llocs de treball, entre els directes (al voltant de 3.200 a tot Espanya) i indirectes (via subcontractes o proveïdors), els que estan en risc.