CONTRA LA SEGURETAT SOCIAL

Una jutge reconeix la pensió vitalícia a una vídua sense portar un any casada

La sentència considera provat que la parella va tenir una relació estable de cinc anys

togasjueces

togasjueces

1
Es llegeix en minuts
Efe

Una jutge de Barcelona ha reconegut a una dona el dret de cobrar una pensió de viduïtat vitalícia, tot i que no compleix el requisit que exigeix la llei de Seguretat Social de portar un mínim d’un any de matrimoni o tenir fills comuns amb el mort.

En la seva sentència, de la qual n’ha informat el bufet Col·lectiu Ronda, la titular del Jutjat Social número 16 de Barcelona estima íntegrament la demanda presentada per la víuda contra la decisió de l’Institut General de la Seguretat Social (INSS) de concedir-li una pensió d’únicament dos anys després de la mort del seu marit.

L’INSS basava la seva resolució en la llei general de Seguretat Social, que estableix que, en els casos en què la mort d’un treballador té el seu origen abans del matrimoni, el cònjuge supervivent només tindrà dret a percebre una pensió de viduïtat vitalícia si porta més d’un any casat o té fills en comú.

La jutge ha valorat, no obstant, el testimoni de veïns i familiars de la vídua, que en el judici van acreditar que la relació de la parella era de més de cinc anys, així com documentació aportada per l’Hospital Clínic que demostra que el matrimoni tenia pensat iniciar un tractament de reproducció assistida.

Notícies relacionades

La sentència dona per provat que el treballador i la seva víuda, malgrat no estar inscrits en cap registre de parelles de fet, ni local ni autonòmic, van conviure de manera estable i anàloga a la conjugal, entre el novembre del 2013 i el març del 2018.

L’advocada del bufet Col·lectiu Ronda que va representar la víuda davant dels tribunals, Francisca Ureña, ha lamentat el «criteri sempre restrictiu» que fa servir l’INSS a l’atorgar les prestacions de viduïtat, cosa que, alerta, obliga les afectades «a recórrer als tribunals per se li reconegui el que s’hauria d’admetre per la via administrativa».

Temes:

Pensions