Premi Inicia d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Anaconda contra l'ictus

La biotecnològica catalana va tancar el 2019 una ronda de finançament per 20 milions d'euros per a la seva trombectomia mecànica

L'objectiu és validar un estudi clínic amb 125 pacients i donar via lliure comercial al producte a curt termini

38564822 591

38564822 591
inicia---anaconda-biomed 1

/

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Anaconda Biomed va acabar el 2019 amb objectius complerts i renovades expectatives de creixement. La biotecnològica catalana impulsa el desenvolupament d’un sistema de catèters més efectiu per al tractament de l’ictus isquèmic mitjançant trombectomia mecànica. La firma va tancar al desembre una ronda de finançament que va aportar 20 milions d’euros per als seus projectes. Va liderar Sabadell Asabys. L’operació també va comptar amb inversors com Ysios Capital, Innogest i Omega Funds. 

Les ‘start-ups’ biomèdiques estan de moda i Anaconda va aconseguir una de les rondes de finançament de més quantia de l’any. Els recursos serviran per afrontar els costos d’un estudi clínic a Europa i als EUA. La idea és validar un dispositiu per al tractament de l’ictus en una prova amb 125 pacients. L’Agència Europea del Medicament i l’equivalent dels EUA (l’FDA) tindran l’última paraula per donar via lliure i comercialitzar el producte, potser el 2021.

Els recursos acumulats gestionats ja sumen 40 milions d’euros i el retorn sembla cada vegada més a prop. Ofir Arad, cofundador de la companyia juntament amb Marc Ribó, reconeix que Anaconda Biomed «desenvolupa un dispositiu per a un mercat potencial immens, protegit per un sistema de patents i sota la direcció d’un equip altament qualificat i amb elevada experiència en el camp d’investigació i desenvolupament, l’àrea regulatòria i de qualitat, la producció i l’aspecte clínic, fonamental per obtenir èxit». 

Concepte clar, barreres d’entrada per a la competència i un mercat potencial important són claus. El mercat de les trombectomies mecàniques es calcula en més de 700 milions d’euros només als EUA l’any passat. I l’ictus és la primera causa d’incapacitat i la segona de mort al món.

Notícies relacionades

L’equip humà el componen 20 empleats. Poca plantilla per a un organigrama clar i diferenciat en sis àrees: R+D, Preclínica i Clínica, Regulatòria i Qualitat, Fabricació, Propietat intel·lectual i Financera/Direcció. El conseller delegat de la companyia és François Salmon, el cofundador Ofir Arad ostenta el càrrec de director operatiu. Un director de departament dirigeix cada equip. En la majoria de les posicions es tracta de personal molt qualificat i l’empresa voreja la paritat (nou empleades per 11 empleats), un cas no habitual al sector en el qual la proporció de dones sol ser inferior (25%).

L’avenç

El sistema de trombectomia avançada d’Anaconda consta d’un catèter d’administració, un catèter d’aspiració únic en forma d’embut i un ‘stent retriever’. Els ‘stents retrievers’ consten d’una estructura de nitinol no permanent (es retiren després de la captura del trombe), proveïda de marques radioopaques, tant en l’extrem distal com proximal, que guien la seva visualització. L’embut s’expandeix automàticament i s’adapta directament al diàmetre de l’artèria de fins a cinc mil·límetres, aturant localment el flux i permetent l’extracció completa del trombe sense fragmentació. Tots a Anaconda estan conjurats en la recerca de mitjans per reduir morts i discapacitats després d’un accident cerebrovascular. S’estima que el 25% de la població patirà un ictus al llarg de la seva vida. I es tem que aquests percentatges vagin en augment. Anaconda pot fer un pas de gegant per salvar vides que avui estan en risc. 

Temes:

Empreses