DIÀLEG SOCIAL

Pepe Álvarez: «Els nostres pactes haurien d'ajudar a destensar la política»

El líder de la UGT confia que l'exemple del diàleg social contribueixi a millorar el clima parlamentari

Interpreta que l'Executiu donarà un temps prudencial a la negociació i, si no hi ha pactes, governarà

zentauroepp50883360 pepe alvarez200124204056

zentauroepp50883360 pepe alvarez200124204056 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Després de l’acord tripartit per apujar el salari mínim interprofessional (SMI), el líder de la UGT assegura que la setmana que ve, en la reunió prevista entre el president del Govern i els agents socials, plantejaran a Pedro Sánchez parlar «no de diàleg social, sinó de diàlegs socials». [Entrevistes: Sordo (CCOO) - Garamendi (CEOE)]

–¿Quins seran els pròxims passos?

–Amb un Govern de 22 ministeris es fa imprescindible obrir taules de negociació per a temes diversos. Cal parlar d’energia, indústria i transició; també de vivenda, pensions, mínim vital, formació i altres reformes.

–¿Com s’abordarà la reforma laboral?

–Nosaltres hem plantejat a la ministra de Treball que hi hagi diferents fases. Una primera fase immediata, de derogació de l’article 52.D de l’Estatut dels Treballadors, que permet l’acomiadament per acumulació de baixes. Aquí hi haurà una derogació pura i dura pel que ens diu el Govern. Després hi ha el paquet de negociació col·lectiva, que té a veure amb la ultraactivitat dels convenis, la prevalença del conveni del sector, i el despenjament de les empreses. La majoria d’aquestes qüestions també aniran per la via de derogació o per canvi d’un nou text acordat. I després hi ha un capítol que requerirà una negociació més profunda, que té a veure amb les causes de l’acomiadament i mesures molt concretes per aturar la precarietat.

¿La derogació del 52.D es farà al marge del diàleg social?

–Ja n’hi ha hagut. Jo no he vist una posició gaire contrària de la patronal sobre això. És que em sembla molt immoral que s’acomiadi la gent per acumulació de baixes justificades en un període de dos mesos. Ni tan sols crec que la patronal pugui defensar el contrari. D’altra banda, també he vist determinació en el Govern, en qüestions com ara la reforma de la negociació col·lectiva, de complir el tràmit del diàleg però limitat en el temps i de complir el programa amb què es van presentar a les eleccions. Dialogar durant un temps és bastant més del que va fer el PP amb la reforma laboral, per a la qual ni tan sols vam ser consultats.

Notícies relacionades

–¿El diàleg social serà on es dirimiran les possibles diferències dins del Govern de coalició?

–A mi em sembla que el diàleg social hauria d’ajudar a obrir vies de diàleg, no dins del Govern, sinó al Parlament. El Govern té ben travat el seu funcionament, que va més enllà del que alguns desitjarien. El més interessant és veure si aquests acords ajuden a destensar la crispació de la vida parlamentària i a entrar en una via constructiva.