DIÀLEG SOCIAL

Garamendi: «Pablo Iglesias ha jugat un paper rellevant en l'acord del salari mínim»

El president de la CEOE explica que va parlar i va arribar a acords amb el vicepresident del Govern central

El líder empresaial assegura que la seva organització negociarà a la taula diàleg social «amb sentit d'Estat»

zentauroepp47066104 garamendi200124204048

zentauroepp47066104 garamendi200124204048 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, diu haver rebut felicitacions, fins i tot del PP, pel flamant acord entre el Govern central i els sindicats sobre el salari mínim interprofessional (SMI).  [Entrevistes: Sordo (CCOO) - Álvarez (UGT)]

–¿Es pot interpretar l’acord sobre el SMI com un avançament de pròxims acords?

–Nosaltres sempre ens asseurem a la taula, parlarem i negociarem amb sentit d’Estat. Anem amb el front obert, amb esperit obert. Ja hem arribat a un primer acord (sobre l’SMI). El Govern va començar plantejant una altra cosa i vam arribar a un punt més raonable. I continuarem asseguts a la taula. Sobre la reforma laboral, en aquells punts en els que puguem plantejar alguna cosa i negociar, parlarem. I en aquells en els quals vegem que no hi ha una possibilitat de trobada perquè el Govern o els sindicats ja tenen una decisió presa, direm que no ho compartim i ja està. Això també és part del diàleg social. Som demòcrates, acceptarem la decisió, però a la taula direm per què no ho compartim.

–¿Quins seran els pròxims passos del diàleg?

–Sembla que ara es parlarà de la reforma laboral i, després, d’un nou Estatut dels Treballadors, que és un tema més profund i a més llarg termini. Això últim podria ser després de l’estiu. Si arribem a acords, estarà molt bé. Si no, serà complicat. El que no va amb acord, val per avui però potser no val per a la següent legislatura.

–¿Quina actitud percep a l’altre costat de la taula, en els sindicats?

–No m’agradaria fer un plantejament del que opinen els altres. El moment és perillós, perquè tota la societat espanyola i l’espectre polític estan molt tensos. Tenim una responsabilitat molt gran. A mi el que m’interessa en funció del que represento, que són els empresaris d’aquest país, són els acords als quals arribem.

–¿Serà el diàleg social el terreny en el qual desempatin possibles friccions dins del Govern de coalició, entre el PSOE i Unides Podem? 

–No ho sé. No és el meu problema. Jo parlo amb el Govern i amb la gent que té les responsabilitats. Nosaltres som al nostre espai. Serem molt responsables, amb esperit constructiu i amb molta moderació. Aquest país necessita tranquil·litat i la societat espanyola, que plantegem les coses en positiu

Notícies relacionades

–Pablo Iglesias va parlar amb vostè durant la negociació del salari mínim. ¿Ha jugat Iglesias un paper rellevant per a l’acord?

–Sí, l’ha jugat. Jo he parlat amb el vicepresident. Independentment de les nostres opinions, que són contraposades en molts aspectes, he de dir que sí que he parlat amb ell i que he arribat a acords.