telecomunicacions

Movistar apuja el preu dels paquets Fusión i eleva els gigues de dades disponibles

Els augments se situaran entre 3 i 6 euros mensuals

L'OCU denuncia que la pujada serà d'entre 36 i 72 euros de mitjana anuals i se suma a la de 60 euros del 2019

acb-movistar

acb-movistar

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els paquets de serveis Fusión (fix, mòbil, internet i televisió) de Movistar augmentaran el seu preu –entre 3 i 6 euros– des del pròxim 5 de març. Elevaran, a canvi, els límits d’ús de dades. L’anunci de les pujades no s’havia transmès encara aquest divendres als serveis d’informació de l’operadora. 

L’estratègia de la companyia és elevar els ingressos per abonat i oferir-los a canvi una millora en el volum d’ús de dades sense cost addicional. És una maniobra hàbil per part de la companyia, però escassament atractiva per als clients, que majoritàriament recorren a xarxes wifi en l’ús del mòbil, per la qual cosa no solen esgotar el nombre de gigues disponibles en la seva tarifa. Qualsevol intent d’abaratir els paquets actuals abans de la pujada són en principi infructuosos, ja que les actuals ofertes són durant tres mesos per després pagar més que les tarifes actuals.

Fusión 0, el paquet més bàsic de Telefónica, pujarà el seu preu mensual 3 euros, des dels 57 fins als 60, amb un afegit de 3 GB en la línia mòbil principal (passa de 2 a 5) i de 4,8 en l’addicional, que passa de comptar amb 200 MB a quedar també amb 5 GB al mes. Aquesta última línia és facilitada al client sense que aquest la demani i moltes d’aquestes no s’arriben a utilitzar mai.

També serà tres euros més car Fusión Base, que des del 5 de març quedarà en 75 euros, amb una línia de 15 GB i una altra de 5 GB.

Les tarifes de Fusión Selección, Plus, Total i Total Plus tindran increments de 4 euros, fins a quedar a 99, 109, 144 i 169 euros, respectivament.

Als paquets que inclouen Netflix hi haurà una pujada addicional d’1 o 2 euros, en funció del seu ús en dos o quatre dispositius simultàniament. 

La competència també està aguditzant les estratègies per aprofitar possibles transvasaments de clients. Vodafone té en marxa una campanya del 50% de descompte durant tres mesos per a paquets equivalents als Fusión de Telefónica. Sense promocions tot apunta que els paquets de televisió, mòbil, fix i 600 dades en fibra superaran els 100 euros, xifra psicològica a partir de la qual es produeix l’èxode de clients.

Segons Enrique García, de l’Organització de Consumidors i Usuaris, la pujada decidida per Movistar «és una oportunitat per canviar d’operadora». Aquesta decisió, opina, «perjudica els consumidors a l’apujar preus per serveis que no han demanat». L’OCU critica que la pujada suposarà un increment mitjà anual de la despesa d’entre 36 euros i 72 euros, que se sumen als 60 euros anuals que van pujar les tarifes el 2019. A més, es tem un «efecte arrossegament» i que la resta d’operadores elevin també les seves tarifes, com va passar en anys anteriors.

García recorda que «si els clients no estan conformes amb la pujada de preus de Movistar, és possible canviar de tarifa o de companyia sense pagar cap penalització, tot i que es tingui permanència».

La irrupció de 5G aquest any pot dinamitzar la venda de mòbils i de passada també dels serveis de telecomunicacions generals de les operadores. Però com a contrapartida, Telefónica considera que haurà de fer abundants inversions i necessita reequilibrar el seu compte de resultats. Les normatives que exigeixen abaratir l’ús de xarxes pròpies a la competència també conviden les companyies amb xarxes pròpies a elevar les tarifes als clients.

La millora dels equips wifi domèstics, actualment amb latències excessives fins i tot en línies de 600 mb, és una línia de treball per diferenciar qualitat de servei entre operadores. 

Pujades efectives al febrer

Telefónica ja va anunciar que al febrer s¡aplicarien pujades de preus a determinats serveis. En concret, a partir del 14 de febrer pujaran 3 euros les tarifes de fibra i l’ADSL no associats a altres serveis.  A més, a partir del 15 de febrer, també experimentaran pujades els clients que tinguin contractat algun d’aquests serveis:

Desviació de trucades: puja de 3,50 a 4 euros.

IP estàtica: passa de 25 a 30 euros al mes.

Trucada a tres: s’incrementa de 5 a 5,50 euros.

Trucades al contestador: passen de 24,20 cts./trucada a un preu de 30,25 cts./trucada (màxim de 4,84 euros al mes).

Pack serveis bàsics: puja de 3,50 a 4 euros.

Notícies relacionades

Pack telèfon, manteniment i serveis: s’incrementa de 5,50 a 6 euros.

Restricció trucades mòbil: passa de 3 a 4 euros.