sector immobiliari

L'encariment de la vivenda nova es frenarà al 3,2% el 2020

Els preus podrien registrar el seu tercer exercici consecutiu de desacceleració

MD02. MADRID, 15/01/2010.- Imagen de archivo de varios edificios de viviendas en construcción. La venta de vivienda libre en España sumó en noviembre de 2009 un total de 34.828 operaciones, lo que supone un descenso del 2,6 por ciento respecto al mismo mes del ejercicio anterior y una fuerte moderación frente octubre, cuando el recorte fue del 21,3 por ciento. Esta mejoría obedece a que en noviembre la venta de viviendas aumentó el 5,3 por ciento respecto a octubre. EFE/Archivo/Chema Moya

MD02. MADRID, 15/01/2010.- Imagen de archivo de varios edificios de viviendas en construcción. La venta de vivienda libre en España sumó en noviembre de 2009 un total de 34.828 operaciones, lo que supone un descenso del 2,6 por ciento respecto al mismo mes del ejercicio anterior y una fuerte moderación frente octubre, cuando el recorte fue del 21,3 por ciento. Esta mejoría obedece a que en noviembre la venta de viviendas aumentó el 5,3 por ciento respecto a octubre. EFE/Archivo/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Els símptomes de refredament de la recuperació del mercat immobiliari iniciada a finals del 2014 s’accentuen. L’encariment del preu de la vivenda nova es frenarà aquest any fins a registrar una alça del 3,2%, davant l’increment del 4,5% registrat el 2019 i el 5,4% del 2018, cosa que de confirmar-se suposaria el tercer any consecutiu de desacceleració. Així ho ha apuntat aquest dimecres Societat de Taxació, que veu des de fa temps «senyals» de canvi de cicle i «símptomes d’esgotament» en les pujades de Madrid i Barcelona.

«Serà un any tranquil, d’ajustament, de moderació. No veiem en l’horitzó cap senyal d’alerta o preocupació. Però hi ha factors a seguir», ha dit el seu conseller delegat, Juan Fernández-Aceytuno amb referència a factors com la caiguda de la confiança i l’augment de la morositat en el crèdit al consum. Els preus, ha assenyalat, són a prop del seu nivell d’equilibri en relació amb la situació econòmica, com també sosté el Banc d’Espanya. És a dir, que no es produeixen sobrevaloracions o bombolles en termes generals. «Tal com va el cicle, pensem que s’ajustaran i no hi haurà sorpreses. Però això no vol dir que no hi hagi problemes d’accés a la vivenda», ha remarcat.

El cicle econòmic està tocant el final, amb els Estats Units allargant el període de creixement econòmic més llarg de la seva història i l’activitat de la Unió Europea donant símptomes de debilitat des de fa trimestres, amb la qual cosa no és descartable que a mitjà termini es produeixi una correcció. Això sí, ha puntualitzat l’executiu, «la pròxima crisi immobiliària serà diferent de l’anterior, en la qual totes les regions van pujar i van baixar alhora. En la pròxima, baixaran més les vivendes de les ciutats que han pujat més: no només Madrid i Barcelona, sinó les 45 grans ciutats del món que sincronitzadament creixen».

Menys confiança

Notícies relacionades

Societat de Taxació pregunta a experts immobiliaris cada tres mesos sobre les seves expectatives per al trimestre posterior en relació amb l’anterior. A partir d’això elabora un índex de confiança, que ha tancat l’any en els 50,8 punts, cosa que implica que els experts continuen sent positius però estan a punt de passar a ser pessimistes (els 50 punts marquen la frontera entre la previsió d’una millora de la situació i un deteriorament). Des del juny del 2018 ha patit un sever deteriorament, al perdre set punts. 

Quant a la sobrevaloració de les dues grans capitals espanyoles, Barcelona ha sumat nous barris als que presenten un nivell de preus superior als de la bombolla. Ja estaven en aquest nivell Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia i ara s’hi han sumat les Corts i Sant Martí. A Madrid, per la seva part, només registra aquesta situació el districte de Moncloa-Aravaca.