Sector industrial

Els 760 treballadors de Continental van a la vaga davant de l'amenaça imminent d'ERO

El fabricant de pneumàtics pretén vendre la planta i l'operació podria saldar-se amb més de 200 acomiadaments

zentauroepp51014771 21 11 2019   rubi   empresa continental   foto anna mas191121133534

zentauroepp51014771 21 11 2019 rubi empresa continental foto anna mas191121133534

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les incògnites sobre el futur de la planta de Continental Rubí (Vallès Occidental) i els llocs de treball de les 760 persones que treballen allà continuen sense aclarir-se. I amb l’objectiu de forçar el fabricant de pneumàtics d’origen alemany a oferir més detalls sobre el futur de la planta, els seus treballadors estan cridats demà a la vaga. L’aturada està convocat enmig d’un procés de negociacions per a la venda de la planta amb múltiples actors implicats i fonts pròximes a les converses parlen que el procés es pot acabar tancant amb la retallada d’un terç de la plantilla.  

El fabricant de components automobilístics ja va anunciar el mes passat que no comptava amb la planta, ja que considerava que els productes que aquesta generava eren obsolets i que el seu full de ruta passava per buscar un comprador que l’assumís. Al comitè d’empresa se li va traslladar en una reunió el 8 de gener que existien tres ofertes en ferm de possibles compradors i fonts pròximes a les negociacions han confirmat a EL PERIÓDICO que aquest ventall ja s’ha reduït a una.

Els sindicats assumeixen que o bé abans del traspàs o bé després la propietat efectuarà una retallada de plantilla. Van a la vaga perquè els actuals directius els concretin de quantes persones serà i començar així a negociar plans de jubilació, indemnitzacions i de recol·locació. La venda de la planta de Rubí forma part d’un pla de reestructuració global de Continental, que va anunciar a finals del mes de novembre del 2019 i que va xifrar en més de 5.000 acomiadaments a tot el món.

Un procés llarg

La venda de la fàbrica de Rubí es pot allargar, però els terminis avancen i el calendari que el mateix gegant germànic es va marcar a l’inici del procés pressiona. Als treballadors se’ls va traslladar en el seu moment que el mes d’abril era la data límit per o bé efectuar una reindustrialització interna o bé per vendre la planta. La tramitació d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO) pot allargar-se un mínim de 45 dies, les dues setmanes mínimes de preavís més els 30 dies següents del període de negociació de les condicions, si una de les dues parts negociadores decideix esgotar el procés. La qual cosa ja col·loca com a molt aviat el mes de març el final de la retallada.

Notícies relacionades

Abans de la vaga d’aquest dimecres està prevista aquest dimarts una mediació al Tribunal Laboral de Catalunya i els sindicats han amenaçat que, si l’empresa no els aclareix algunes de les principals incògnites que sobrevolen ara mateix sobre el procés, la vaga continuarà. No només el dia 15 de gener, sinó que el pròxim 24 de gener ja n’han convocat una altra.

Des dels departaments de Treball i Empresa de la Generalitat estan seguint de prop aquest procés, ja que un acomiadament col·lectiu a Continental provocarà més retallades de plantilla en empreses limítrofes i del sector. El 2019 va ser un any de canvi de tendència, en el qual el nombre i la dimensió dels ERO va despuntar. A Catalunya, entre el gener i l’octubre (últimes dades disponibles del Ministeri de Treball) les empreses van acomiadar per aquesta via un total de 5.431 persones, el 105,8% més que en el mateix període de l’any anterior.