INVESTIGACIÓ OBERTA

La Interpol emet una ordre de recerca contra Ghosn i demana la seva detenció al Líban

L'expresident de Nissan va poder utilitzar un document expedit per França per entrar al Líban després de la fugida del Japó

Abans d'arribar a Beirut, el magnat va fer escala a Istanbul, i la policia turca ha detingut diverses persones relacionades amb el cas

zentauroepp51547223 file   in this april  25  2019  file photo  former nissan ch200102085113

zentauroepp51547223 file in this april 25 2019 file photo former nissan ch200102085113

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dijous el Govern libanès va rebre una circular de la Interpol per detenir l’expresident de Nissan Motor Carlos Ghosn, que va fugir del Japó i va arribar al Líban aquesta setmana per evitar ser jutjat en aquest país per irregularitats financeres.

L’expresident de la companyia comptava amb dos passaports francesos i potser va utilitzar-ne un per entrar legalment al Líban, ha informat aquest dijous la cadena pública nipona de televisió NHK. 

Ghosn, de 65 anys, que estava en llibertat sota fiança a Tòquio des del 25 d’abril i a l’espera del judici per les irregularitats financeres de què se l’acusa, va aparèixer aquest dimarts a Beirut després de sortir clandestinament del Japó. Abans va fer escala a Istanbul. La policia turca ha detingut i interrogat set persones, entre elles quatre pilots, relacionades amb el cas.

L’expresident de Nissan té tres nacionalitats (brasilera, francesa i libanesa), però, segons fonts coneixedores del cas consultades per la cadena NHK, disposava de dos passaports francesos.

Les condicions fixades per a la seva llibertat sota fiança van exigir a Ghosn entregar als seus advocats els passaports que posseïa, i el cap del seu equip legal, Junichiro Hinoraka, va confirmar dimarts que tenia en el seu poder tres passaports.

Inicialment, tots els passaports estaven en poder dels advocats, però al maig la seva defensa legal va demanar canviar algunes de les condicions de la llibertat sota fiança i el jutge va permetre a Ghosn conservar un dels dos passaports francesos.

Aquest document es trobava en una caixa de seguretat en poder de Ghosn i, segons les fonts citades per NHK, la clau la tenien els advocats. Dimarts, en les seves declaracions als periodistes, Hinoraka no va esmentar aquest fet.

Les autoritats del Líban han assegurat que Ghosn va entrar en aquest país utilitzant un document libanès d’identitat al seu nom, així com un passaport francès. Va arribar a Beirut en un avió privat i en un viatge amb escala a Turquia.

Tot i que el mateix dimarts Ghosn va confirmar que havia sortit del Japó per escapar de la «injustícia» nipona, va evitar donar pistes sobre com va poder arribar a Beirut i, d’acord amb fonts oficials japoneses, no es tenen registres de migració sobre la seva sortida del país.

Hores després que el mateix Ghosn confirmés que era a Beirut, el jutge que li va autoritzar la llibertat sota fiança la va revocar, cosa que li va fer perdre la suma dipositada, uns 1.500 milions de iens (12 milions de euros / 13,8 milions de dòlars). 

Registre a la vivenda de Tòquio

Paral·lelament, agents de la fiscalia de Tòquio han entrat a la vivenda de Ghosn per buscar pistes que indiquin com va poder sortir clandestinament del país i arribar per sorpresa a Beirut.

Notícies relacionades

Mitja dotzena d’agents de la fiscalia de Tòquio, amb vestits foscos i màscares blanques, van arribar aquest dijous a la casa on vivia Ghosn, al districte de Minato (Tòquio), amb carpetes i maletes de mà, segons les imatges de la televisió.

L’escapat expresident de Nissan, de Renault i de Mitsubishi, va arribar a ser una de les figures més poderoses del sector automotor mundial, però va caure en desgràcia a partir del seu arrest a Tòquio, el 19 de novembre del 2018.