ACUSAT D'ESTAFA

Carlos Ghosn s'escapa de la justícia del Japó i fuig a Beirut

L'exdirectiu de Nissan Renault estava en arrest domiciliari, pendent del judici per desviació de fons de l'empresa

ghosn

ghosn / KAZUHIRO NOGI (AFP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Carlos Ghosn, l’antic responsable mundial de Renault-Nissan, ha arribat a Beirut (Líban) després de fugir del Japó, on esperava en arrest domiciliari ser jutjat per delictesd’estafa  a la companyia en un procés que podria representar per a ell una llarga condemna a les presons nipones. Ghosn, que té triple nacionalitat (francesa, libanesa i brasilera), tenia controlats els seus moviments per ordre judicial i no podia abandonar el Japó.

La seva fuga, que s’ha conegut a Tòquio a trenc d’alba d’aquest dimarts, l’ha justificat Ghosn en un comunicat afirmant que al Japó s’enfrontava a un sistema judicial «parcial on preval la presumpció de culpabilitat». «No m’he escapat de la justícia, m’he escapat de la injustícia i de la persecució política», ha assenyalat l’exdirectiu en un comunicat rebut per Efe i distribuït per Renault, que en altres ocasions ha enviat notes en nom seu i en el de la seva família.

En el seu comunicat, l’expresident de Nissan fa un furibund atac al sistema judicial japonès: «Ja no soc l’ostatge del sistema judicial japonès parcial on preval la presumpció de culpabilitat, on la discriminació és generalitzada i on es violen els drets humans», diu. Això, afegeix, «en total menyspreu de les lleis i tractats internacionals que el Japó ha ratificat».  Ha avançat que compareixerà davant dels mitjans «la setmana que ve».

Ghosn sempre ha negat els fets dels quals se l’acusa i ha assegurat que és víctima d’un «complot» intern de Nissan per evitar una integració més gran amb Renault i, eventualment, una fusió entre dues firmes més i un germà petit, Mitsubishi.

Fugida amb avió privat

L’exdirectiu estava a la seva residència de Tòquio i tenia els passaports en poder dels seus advocats, una de les condicions imposades pel jutge que va aprovar la seva llibertat sota fiança el passat 25 d’abril, al final de la segona detenció provisional.

Els seus moviments a Tòquio estaven restringits, hi havia càmeres davant el seu domicili i l’únic accés a internet l’havia de fer a les oficines dels seus advocats. També tenia limitacions per comunicar-se amb els seus familiars.

Tot i així, Ghosn, de 65 anys, va sortir del país amb una identitat falsa, segons fonts citades per la cadena pública NHK, i va arribar a l’aeroport internacional de Beirut a bord d’un avió privat, tot i que no es tenen detalls de la ruta que va seguir. En el seu primer comunicat, Ghosn no aclareix per què va decidir viatjar en primer lloc a Beirut. Mitjans locals han apuntat que el Japó no té un tractat d’extradició amb el Líban. 

Perd la fiança de 12 milions d’euros

La seva fugida del país ha agafat per sorpresa els seus advocats, segons ha declarat el principal lletrat del seu equip legal, Junichiro Hironaka. «Tinc ganes que s’aconsegueixi la innocència, però sembla que ell no estava d’acord amb la justícia al Japó», ha dit. «Ho ha deixat tirat tot aquí, té les coses a la seva habitació [...]. Si torna treballarem junts», ha afegit Hironaka.

Almenys una de les causes a què s’enfronta a Tòquio comporta una pena màxima de 10 anys de presó, que s’unirien a tres acusacions més, incloent compensacions pactades no declarades i l’ús de fons de Nissan per a benefici propi.

De moment, pel fet de violar les condicions de la seva llibertat sota fiança, Ghons perd la suma dipositada per poder sortir de la presó, uns 1.500 milions de iens (12 milions d’euros).

De moment, les autoritats japoneses no han fet comentaris, ni polítics ni jurídics, al marge de reaccions anunciant que s’estan investigant els fets. 

Les autoritats de la Seguretat General libanesa asseguren que l’expresident de Nissan Carlos Ghosn va entrar al Líban «legalment» i cap mesura serà presa contra ell ni serà perseguit al país àrab, del qual té la nacionalitat.

Periple judicial

L’expresident del grup Renault-Nissan va ser arrestat per primera vegada el 19 de novembre del 2018, va quedar en llibertat sota fiança el 6 el març del 2019 i novament va ser detingut el 4 d’abril, tot això per respondre a les quatre acusacions de la fiscalia per presumptes irregularitats financeres, entre les quals, les d’ocultar beneficis de la multinacional Renault-Nissan i rebre comissions de mitjancers de l’Orient Mitjà.

Notícies relacionades

Ghosn va néixer al Brasil, va tenir part de la seva educació al Líban i es va desenvolupar professionalment a França. Els seus triomfs corporatius els va fer a Renault i es va convertir en un dels artífexs de l’aliança amb Nissan, forjada fa més d’una dècada.

Nissan va acomiadar l’executiu al·legant conducta improcedent, a l’acusar-lo d’haver transferit almenys cinc milions de dòlars de comptes de Nissan a altres de la seva dona. La seva dona, Carole, va fugir del Japó per evitar ser interrogada per la policia japonesa en relació amb el cas.