Consell de Ministres

El Govern deixa per al gener la decisió d'apujar les pensions el 0,9%

Mentre no hi hagi Executiu també es congela el salari mínim i els sous dels funcionaris

L'Executiu en funcions prorroga l'impost de patrimoni i els límits del règim de mòduls dels autònoms

20191227 467279 consejoe 1 1 / periodico

6
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern en funcions segueix endavant amb el seu propòsit d’apujar les pensions el 2020 el 0,9% amb efectes des de l’1 de gener, però ha optat per ajornar la decisió fins als primers dies del mes vinent, confiant que aleshores ja existirà un nou Executiu plenament constituït. Així ho ha anunciat la ministra portaveu en funcions, Isabel Celáa, després de la reunió de l’últim Consell de Ministres de l’any.  

També s’ha deixat en suspens, a l’espera de la constitució del previsible nou Govern presidit per Pedro Sánchez, la decisió sobre el salari mínim interprofessional (SMI) que ha de regir les relacions laborals del 2020. La ministra Celáa ha recordat que el mateix Sánchez ha transmès als representants d’empresaris i sindicats el seu propòsit d’adoptar qualsevol decisió relativa al SMI dins del diàleg social.

«El SMI per al 2020 s’obtindrà del diàleg amb els agents socials, que ja està orientat», ha dit Celaá sense dir, si més no, si hi haurà algun tipus de pujada del salari mínim. Després, la ministra portaveu ha recordat que el compromís electoral del PSOE (coincident amb el d’Unides Podem) és portar el SMI al 60% del salari mitjà al final de la legislatura (això implicaria passar dels 900 euros actuals a 1.166 euros amb dades del 2019) i ha afegit que el salari mínim del 2020 es negociarà d’acord amb aquesta meta.

Una altra de les decisions que es deixa en espera de la constitució d’un nou Govern és la pujada de sou delsfuncionaris i empleats públics.   

Pensions

La pujada de les pensions el 2020 és una de les qüestions que hi ha hagut sobre la taula de l’última reunió de l’any del Consell de Ministres. En el Pla Pressupostari per a l’any que ve remès a Brussel·les l’octubre passat, el Govern en funcions va comunicar a la Comissió Europea el seu propòsit de pujar les prestacions de la Seguretat social l’any vinent el 0,9% d’acord amb la inflació prevista i deixar en suspens l’aplicació de l’article 58 de la Llei General de la Seguretat Social, que fixa una pujada de les pensions del 0,25%.

Arribats al final del 2019 sense un nou Govern plenament constituïthi havia tres opcions possibles. Prendre la decisió en l’últim Consell de Ministres de pujar el 0,25% les pensions i completar després la pujada, fins al 0,9%, amb efectes des de l’1 de gener. Decidir ja la pujada del 0,9% malgrat que hi ha el Govern en funcions. O deixar en suspens l’aplicació de la pujada del 0,25% i esperar la constitució d’un nou Govern per aprovar la pujada del 0,9% amb efectes des de l’1 de gener.

Finalment aquesta última ha sigut l’opció triada. Segons ha explicat la ministra Celaá s’ha optat per aquesta via per evitar «els costos administratius i logístics» que comportaria adoptar ara un primer esglaó de la pujada (del 0,25%) i emprendre un segon esglaó (del 0,65%) al gener fins a completar el compromís del 0,9%.

La ministra ha descartat una pujada superior a aquest 0,9% amb l’argument que «aquest és l’IPC que ha resultat el 2019». El cert és que en el passat, la pujada de les pensions en els Pressupostos de l’Estat estava relacionada amb la inflació prevista per a l’exercici entrant, no amb el resultat de l’exercici passat. Aquest, a tot estirar, servia per guiar la recuperació del possible poder adquisitiu perdut a través d’una pagueta única al gener. Però no tindrà lloc en aquesta ocasió, ja que les pensions van pujar l’1,6% el 2019, per sobre de la previsible dada d’inflació del desembre.

No obstant, Celaá s’ha referit en diverses ocasions a la inflació del 2019 com a guia per a la pujada de les pensions el 2020. Al novembre, la inflació es va situar en el 0,4%. El Banc d’Espanya preveu un índex harmonitzat de preus de consum (IAPC) del 0,8% per al desembre del 2019. La Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) estima un IPC de l’1,1% per a l’últim mes del 2019. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) avançarà la dada aquest mateix divendres. 

Pròrroga pressupostària i de Patrimoni

La decisió de congelar ara les pensions –en espera d’aprovar una pujada del 0,9% en els pròxims dies– forma part del reial decret de pròrroga tributària, cadastral i de la Seguretat Social que ha aprovat aquest divendres el Consell de Ministres. El decret serveix, a més, per tornar a prorrogar al 2020 els Pressupostos Generals de l’Estat del 2108, els últims de l’expresident Mariano Rajoy.

El reial decret prorroga fins al 2020 la vigència de l’impost sobre el Patrimoni que recapten les comunitats autònomes. També estén a l’any que ve els actuals límits d’exclusió per a la tributació dels autònoms en el règim de mòduls de l’IRPF i actualitza els coeficients dels valors cadastrals d’immobles urbans per al 2020

La necessitat d’aprovar aquestes mesures deriva que, en cas de no fer-ho, algunes deixarien d’estar en vigor al finalitzar l’any.

Mòduls

Amb la pròrroga del règim de mòduls, els treballadors per compte propi no podran tributar pel mètode d’estimació objectiva quan el conjunt de les seves activitats superi els 250.000 euros o quan la facturació a altres empresaris o professionals sobrepassi els 125.000 euros. Si no s’hagués aprovat aquest reial decret llei, els límits anteriors quedarien establerts en 150.000 euros i 75.000 euros, respectivament.

A més, els autònoms que adquireixen béns i serveis fins a 250.000 euros podran mantenir-se en el sistema de mòduls. Estava previst que aquest límit es reduís a 150.000 euros el 2020.

A semblança de l’esmentada mesura, es prorroguen per al període impositiu 2020 els límits per a l’aplicació del règim simplificat i el règim especial de l’agricultura, ramaderia i pesca, en l’Impost sobre el Valor Afegit.

Increment màxim del 5% en valors cadastrals

 L’actualització dels valors cadastralsd’immobles urbans ha de contribuir a reforçar el finançament municipal.

Segons el comunicat emès pel Govern després de la reunió del Consell de Ministres, el Ministeri d’Hisenda ha aprovat una ordre, que serà publicada pròximament al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), amb la relació de municipis en els quals resultaran d’aplicació els coeficients d’actualització a l’alça o a la baixa.

Aquesta mesura només afecta immobles urbans i s’adopta en els termes que estableix la Llei del Cadastre Immobiliari i que exigeix que existeixi una sol·licitud prèvia municipal. En total fins a 1.092 municipis s’acullen a aquesta actualització, l’aplicació de la qual es farà efectiva des de l’1 de gener del 2020. Les pujades i baixades mitjanes globals en conjunt arriben a un 3%, respectivament. L’increment màxim no supera el 5%

Clàusula de salvaguarda

El reial decret també garanteix durant el 2020 el manteniment de la normativa prèvia a la Llei 27/2011, d’1 d’agost, d’actualització, adequació i modernització delsistema de la Seguretat Social, per a determinats col·lectius que van veure extingida la seva relació laboral abans del 2013.

En vista que la pròrroga d’aquesta previsió –la denominada «clàusula de salvaguarda»– fins al 31 de desembre de 2019 recollida pel reial decret llei 28/2018 no ha sigut suficient per pal·liar els efectes que la nova regulació causaria a aquells treballadors que van sortir del mercat laboral a edat avançada sense haver pogut reprendre la seva carrera professional i amb la consegüent afectació directa en les seves cotitzacions i prestacions, es fa necessari per raons de seguretat jurídica i de preservació de la igualtat la seva extensió fins al final del 2020.

Pròrroga pressupostària

D’altra banda, el Consell de Ministres ha adoptat avui un acord pel qual s’estableixen els criteris d’aplicació de la pròrroga per al 2020 dels Pressupostos Generals de l’Estat vigents l’any 2019. La mesura compleix amb l’article 134 de la Constitució Espanyola, en el qual es recull que, si a l’arribar l’1 de gener no hi ha una nova llei de Pressupostos, es consideraran automàticament prorrogats els comptes públics de l’exercici anterior.

Notícies relacionades

Per tant, els Pressupostos Generals de l’Estat es prorroguen per a l’any que ve en els mateixos termes que figuraven en l’Acord de Consell de Ministres de 28 de desembre del 2018.

El Pressupost de l’Estat que es prorroga per al 2020 ascendeix a 277.933 milions d’euros, que és el resultat de prorrogar el Pressupost inicial de l’Estat vigent el 2019. Els pressupostos delsorganismes autònoms que es prorroguen per al 2020 ascendeixen en conjunt a 38.949 milions d’euros.