Pressupost cameral per al 2020

La Cambra aplicarà quotes voluntàries l'any que ve

Les aportacions aniran des dels 60 als 3.600 euros anuals, segons la mida de l'empresa, i permetran recaptar uns 400.000 euros

Canadell considera que la sentència europea sobre Junqueras mostra la situació d'«excepcionalitat» que viu Catalunya

canadellok

canadellok

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona tanca un exercici marcat pels canvis i els projectes. De la mà del seu president, Joan Canadell, i sis mesos de revolució empresarial, l’equip de govern de la institució ha aprovat aquest dijous uns pressupostos plens de plans i ganes de sumar empresaris a l’objectiu d’incrementar el pes específic de la Cambra en l’economia catalana.

Canadell va anunciar la posada en marxa de quotes voluntàries per a l’any que ve, amb l’objectiu de recaptar ingressos suplementaris i, sobretot, implicar les empreses catalanes en els projectes camerals. Les quotes previstes seran voluntàries i oscil·laran entre els 60 euros per als empresaris autònoms, els 120 euros de les microempreses, els 300 de les petites empreses, 1.200 per a les mitjanes i 3.600 euros per a les grans. La recaptació prevista serà d’uns 400.000 euros. La finalitat última és que els empresaris recolzin i s’impliquin en el Projecte Catalunya 30/40, entorn del qual es vol afrontar la millora de finançament públic de Catalunya i de les seves infraestructures de cara a la pròxima dècada. 

Les perspectives de finançament per a la Cambra són bones. Aquesta setmana, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va donar llum verda a les línies mestres de la base de negociació per a una nova llei de cambres de comerç que hauria d’omplir de competències la Cambra, especialment respecte a la promoció econòmica a l’estranger. La Cambra aspira a gestionar, gràcies als seus contactes amb les cambres de comerç de tot el món, bona part de la dinamització econòmica de les empreses catalanes a l’estranger.

Els pressupostos de la Cambra l’any que ve preveuen uns ingressos de 22,8 milions d’euros, cosa que suposa el creixement més gran d’aquesta partida en els últims cinc anys i arribar al valor absolut més gran en els últims 10. 

Canadell, en plena sessió de fotos oficials al balcó principal de la Llotja de Mar, seu de la Cambra de Comerç de Barcelona.

El dèficit previst serà compensat o per les noves quotes ingressades, o per partides pressupostàries noves difícils de determinar actualment o per l’ampli volum de caixa de l’entitat, que se situa entorn dels 11 milions d’euros. En qualsevol cas tot apunta que la Cambra va a més, dissipats els temors inicials en molts àmbits que temien que el patrimoni i el prestigi de la Cambra es difuminés a favor d’objectius independentistes. Sense abandonar aquests principis, la gestió de la Cambra s’ha mantingut en els cursos «normals», segons la mateixa definició de Canadell. 

L’aprovació dels pressupostos va servir també per obrir el concurs públic per a la remodelació de la seu de la Diagonal i el seu lloguer, una operació que hauria de sanejar els comptes de la Cambra a futurs exercicis sense afectar el funcionament de la institució i sense llastar els seus pressupostos. El comitè executiu ha aprovat treure a concurs el projecte per a la construcció i explotació de l’edifici situat en el 22@ L’edifici tindrà una superfície de 20.500 metres quadrats repartits en 21 plantes. La Cambra ocuparà 13 de les 21 plantes de l’immoble.

Sobre el sistema de consultes, Canadell va anunciar que hi han participat fins ara entorn de 3.000 empreses, tot i que potser no s’hagin complert totes les expectatives dipositades en els mecanismes de participació. «Necessitem fer una campanya de promoció», va reconèixer Canadell. Va anunciar que la pròxima qüestió a plantejar als empresaris serà si el recolzament al Govern espanyol s’ha de condicionar a la inversió en infraestructures a Catalunya. 

Notícies relacionades

El president de la Cambra ha assegurat que la inhabilitació del president català, Quim Torra, i el reconeixement europeu de la immunitat del vicepresident Oriol Junqueras respon a «una situació d’excepcionalitat en negatiu que viu Catalunya».

El president de la Cambra s’ha referit així a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) en la qual es reconeix que Junqueras hauria d’haver sigut reconegut com a eurodiputat des de la proclamació oficial dels resultats dels comicis i haver gaudit des d’aquell moment d’immunitat aparellada a aquesta condició.