Morositat

El retard en els pagaments entre empreses s'estanca a Catalunya en els 88 dies

Un informe d'ATA constata que el període mitjà de pagament a proveïdors es dispara entre les mitjanes empreses

trabajador-autonomo

trabajador-autonomo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El retard en els pagaments entre empreses privades, una de les principals inquietuds que recurrentment sorgeixen en els fòrums de negocis, és a Catalunya 1,5 vegades superior al màxim permès per llei des de fa tres anys. Així ho reflecteixen les dades d’un estudi de l’associació d’autònoms ATA, publicat aquest dilluns, que taxa en 88 dies el període mitjà de pagament a proveïdors a Catalunya a novembre d’aquest any, quan per llei hauria de ser com a màxim de 60 dies. Els terminis de pagament són els mateixos aquest 2019 a Catalunya que fa tres anys, el 2016; mentre que a Espanya han augmentat 12 dies, fins als 89.

Els temps que una empresa ha d’esperar entre la realització d’un servei o la venda d’un producte i el cobrament són elements clau per a la viabilitat de qualsevol negoci, cosa que també destaca la patronal catalana Foment del Treballen un estudi presentat aquest dilluns. La divisió de les pimes de Foment, Fepime, ha presentat el seu sisè informe sobre la situació econòmica i laboral de la pime catalana, en què constata que no només al sector privat s’excedeixen els temps de pagament.

El període mitjà de pagaments (PMP) de les administracions autonòmiques va tancar el setembre en els 40,2 dies a Catalunya, quan el màxim són 30 dies. Una xifra lleugerament per sota de la mitjana comunitària (41,6 dies); tot i que ancorada entorn de la cota dels 40 dies des de principis del 2018 i similar al seu torn a la de fa tres anys. «Si hi hagués un règim sancionador ajudaria a rebaixar aquells terminis», ha assenyalat el secretari general de Fepime, César Sánchez, durant la presentació de l’estudi. Un projecte de llei que està actualment paralitzat al Congrés dels Diputats a causa de la recent inestabilitat governamental.

A més mida, més morositat

L’informe dels seus aliats patronals d’ATA, ja que tots dos estan integrats a la CEOE, assenyala que en els tres últims anys s’ha mantingut la correlació entre mida d’empresa i retard en els pagaments. És a dir, qui més triga són les grans empreses i qui menys, els autònoms. No obstant, la novetat en els últims exercicis l’estan protagonitzant les microempreses (de menys de 10 treballadors), que han augmentat el 34,6% la seva demora en els pagaments; fins als 70 dies. I les mitjanes empreses, que han fet el mateix el 23,4%, fins als 116 dies, i se situen amb una demora pròxima a la de les grans empreses (122 dies).

Notícies relacionades

Des de Foment del Treball consideren clau per reduir els terminis de pagament tant l’aprovació d’un règim sancionador, com la implicació de l’Administració, a través de processos de mediació entre empreses per reduir la potencial morositat per la via negociada.

Falta de professionals

Una altra de les conclusions de l’informe de Fepime és que la falta de professionals degudament qualificats està llastant el creixement de les pimes catalanes. I això és una cosa que cada vegada preocupa més entre l’empresariat. Segons les dades de l’estudi de Fepime, la falta de mà d’obra qualificada s’ha situat aquest any com la tercera preocupació més gran entre els directius d’empreses d’entre 10 i 49 assalariats i de les de més de 50 empleats. Sobrepassa les dificultats financeres, que eren fins aleshores la tercera preocupació més gran.