ELS ARANZELS DE TRUMP

Oli turc 'La Española'

Marques com 'La Española' o 'Coosur' estudien vendre oli de Tunísia o Turquia per esquivar els aranzels

El sector olier critica la inacció del Govern pels aranzels al sector imposats per Trump

37656741 591

37656741 591 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

«Estem plantejant-nos embotellar oli de Turquia o de Tunísia». Són paraules d’Álvaro Guillén, conseller del grup Acesur, matriu de marques com ‘La Espanyola’ o ’Coosur’ al reconèixer que la companyia no descarta vendre les seves mítiques marques amb oli d’altres països per poder esquivar els aranzels de Trump. 

Han passat gairebé dos mesos des que va entrar en vigor (18 d’octubre) la taxa del 25% que Washington va imposar a les importacions de productes agroalimentaris espanyols com l’oli d’oliva o el formatge manxec i els Estats Units no semblen tenir gaire intenció de diàleg. Sectors com el de l’oli d’oliva porten a col·lació el seu afartament per un càstig que consideren del tot injust, ja que sorgeix en contraprestació als ajuts il·legals que la Unió Europea va exercir sobre Airbus. 

El dard de Donald Trump es dirigeix especialment als països del consorci Airbus (Espanya, Alemanya, França i Regne Unit) que són els més afectats, però afecta tots els països de la UE. Des del sector olier es queixen que en el seu cas es perjudica Espanya però no competidors comunitaris com Itàlia, Portugal o Grècia, que no tenen gravamen. «Alguna cosa hauran fet per no tenir aranzels sobre l’oli que Espanya no ha fet», diu el responsable de relacions internacionals de Dcoop, Esteban Carneros.

El representant d’aquesta cooperativa lamenta la «inacció del Govern» que, assegura, comparteix tot el sector i considera insuficients mesures coml’emmagatzemament privat d’oli d’oliva que, segons el seu parer, té un caràcter «conjuntural» i era una petició prèvia a un altre problema (la caiguda del preu). Per al conseller d’Acesur i també president de l’Associació Empresarial d’Aliments d’Andalusia (Landaluz), Álvaro Guillén, «el Govern ho ha deixat passar». «Ens hem sentit molt desemparats per la seva política», va afirmar.

Notícies relacionades

El 2018 Espanya va exportar als Estats Units 115.000 tones d’oli d’oliva, de les quals més de la meitat, 60.100 tones, es van envasar (l’oli a granel no té aranzels). Segons Asoliva, la nova taxa es traduirà en 60.100 tones menys que es deixaran d’exportar als Estats Units de manera directa i 90.000 més de manera indirecta, a través d’Itàlia (l’oli d’origen espanyol que s’embotella en un altre país també ha de pagar un aranzel del 25%). A més d’altres països que compren, envasen i exporten el ‘nostre’ oli als Estats Units.

A l’oli hi ha dos grans afectats, els productors i els envasadors. Els primers són els que ho tenen més difícil perquè si es prolonga la situació hauran de buscar nous mercats. Els segons ho tenen relativament més senzill. En el seu cas, la solució passa per instal·lar als Estats Units una planta on portar oli a granel. Tot i que es tracta d’un procés que requereix temps, i per això mentrestant ja hi ha qui es planteja embotellar oli de Tunísia o Turquia sota l’ensenya espanyola i enviar-lo així als Estats Units, ja que com l’origen de l’oli no és espanyol estaria exempt de l’impost.