Enquesta

Els empresaris atribueixen al procés un menor creixement a Catalunya

Un estudi encarregat per Foment a PwC assenyala la polarització política, el dèficit d'infraestructures i una exposició internacional més marcada com els motius de la falta de bonança davant Madrid

zentauroepp51184449 eco191202184848

zentauroepp51184449 eco191202184848

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

L’empresariat català tem que el conflicte polític que viu Catalunya estigui llastant la seva economia i veu amb preocupació la bonança que acumula Madrid en els últims trimestres. No és només la inestabilitat política el que preocupa l’empresariat, ja que també ho fa un dèficit d’inversions públiques en infraestructures i una exposició més marcada als vaivens del comerç internacional. Així ho creuen i ho veuen els empresaris catalans, tal com recull un informe elaborat per la consultora PwC per encàrrec de la patronal Foment del Treball i presentat aquest dilluns a Barcelona.

A la presentació, conduïda pel màxim dirigent de Foment, Josep Sánchez Llibre, han assistit la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, i la consellera d’Empresa, Àngels Chacón.

Els directius entrevistats creuen que, si la inestabilitat política no ho impedeix, Catalunya deixarà de créixer per sota de la mitjana del conjunt d’Espanya i recuperarà el seu lideratge. No obstant, existeix més consens entre l’empresariat català en la idea que el dèficit d’infraestructures està entorpint el desenvolupament econòmic de Catalunya que no pel que fa als possibles efectes perniciosos del conflicte polític del procés.

Notícies relacionades

Mentre el 72,4% dels homes de negocis entrevistats per PwC veuen en les infraestructures una «barrera» per al creixement econòmic, aquest percentatge es rebaixa fins al 67,9% quan se’ls pregunta per la polarització generada per la situació política. Impulsar el Corredor Mediterrani és l’element «prioritari» que demana l’empresariat català al futur Govern central en matèria d’infraestructures, així com revisar la concessió de les autopistes per rebaixar uns peatges que «suposen un greuge cap a Catalunya en comparació amb altres zones d’Espanya».

Estabilitat i menys impostos

Dins d’aquesta preocupació sobre els efectes del procés en l’economia, els directius entrevistats tenen més clar que la polarització és una cosa negativa, que no com aquesta es materialitza. Gairebé set de cada deu empresaris veuen un risc en la polarització, però l’informe també revela que vuit de cada deu empreses no han apreciat dificultats financeres rellevants derivades de la situació política i, en menor mesura, el 54,9% dels empresaris no ha percebut un ajornament o disminució de les inversions en el seu sector fruit de la situació política a Catalunya.

Temes:

Catalunya