Conjuntura

El Banc d'Espanya percep que l'empitjorament de l'economia s'atura

L'organisme preveu que el PIB tornarà a créixer el 0,4% al quart trimestre

«Les dades d'ocupació de l'octubre van ser bones i ens van sorprendre a l'alça», afirma el director d'Economia del Banc d'Espanya

rosas51137612 oscar arce director economia banco de espana191129153048

rosas51137612 oscar arce director economia banco de espana191129153048 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El procés de desacceleració en el qual està immersa l’economia espanyola sembla haver posat fre en el quart trimestre de l’any, en què, pel que sembla, no s’estaria produint un deteriorament addicional. «No s’està produint una desacceleració clara en l’economia espanyola», va afirmar aquest divendres el director general d’Economia i Estadística del Banc d’EspanyaÓscar Arce.

Segons els pronòstics del Banc d’Espanya, el producte interior brut (PIB) pot estar creixent en el quart trimestre a un ritme similar al del tercer trimestre (+0,4%) després de constatar que el deteriorament del ritme de creació d’ocupació evidenciat a l’estiu s’ha «suavitzat» al setembre i, sobretot, a l’octubre. «Les dades d’afiliació d’octubre van ser bones i ens van sorprendre a l’alça», va dir Arce.  

El conjunt d’indicadors de conjuntura relatius al quart trimestre reflecteixen, amb «molta cautela» donada la poca informació disponible, que el PIB està creixement probablement a ritmes «no gaire diferents» al tercer trimestre, va resumir el director general en la roda de premsa de presentació dels resultats estadístics de la Central de BalançosCentral de Balanços.

Arce va recordar que l’últim pronòstic de l’organisme apuntava a una alça de l’economia del 0,4% en l’últim trimestre de l’any, una projecció que es podria estar mantenint. «Hem de rebre molta més informació, però es mantindria el diagnòstic general que no s’està produint una desacceleració clara de l’economia espanyola», ha asseverat Arce.

En aquest sentit, ha matisat que l’organisme només disposa d’un 20% delsindicadors de tot el trimestre, si bé ha insistit que «fa la sensació que aquesta desacceleració no està anant clarament a més».

El deteriorament de l’ocupació se suavitza

Notícies relacionades

Quant a l’ocupació, ha indicat que l’exercici 2019 va començar amb una taxa d’afiliació en línia amb l’evolució de la segona meitat del 2018, si bé a partir del maig i fins a l’agost es va produir una «clara desacceleració» en el ritme d’afiliats. En termes desestacionalitzats va passar a créixer a la meitat, però ha destacat que les dades de setembre van ser «relativament bones» i el d’octubre va ser «bo» i «va sorprendre a l’alça».

Per això, ha indicat que el «deteriorament» en el ritme de creació d’ocupació evidenciat a l’estiu «s’hauria suavitzat», després de les últimes dades del mes d’octubre. L’afiliació mitjana a la Seguretat Social va arribar als 19.429.993 treballadors a l’octubre, cosa que suposa 106.541 persones més que el setembre (+0,55%), el segon increment més gran de la sèrie històrica aquell mes.