Simón retreu a Colau el menyspreu a les normes

El president d'Agbar afirma que la sentència del Suprem torna la seguretat jurídica que havia quedat en dubte

zentauroepp51090430 angel simon191125211251

zentauroepp51090430 angel simon191125211251 / Joan Mateu

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Davant d’un auditori en què pràcticament no faltava cap representant de l’economia catalana, Ángel Simón, president d’Agbar i vicepresident executiu de Suez, ha tingut aquest dilluns l’oportunitat de donar la seva opinió sobre la recent sentència del Tribunal Suprem en la qual avala la societat conjunta constituïda entre Aigües de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per al subministrament de l’aigua a la zona metropolitana. «Ens preocupa el menyspreu a les normes quan no encaixen a alguns governants i governantes, que confonen l’interès públic amb el polític», ha plantejat Simón, en al·lusió a la posició que han tingut algunes administracions, particularment l’Ajuntament de Barcelona, en aquest tema.  

«Això ho hem viscut a Agabar en els últims temps i ha fet falta que el Suprem deixés clar el que tots ja sabíem, que Aigües de Barcelona és el concessionari de l’àrea metropolitana». Simón ha realitzat aquest comentari dins d’un discurs en què ha exposat el que ha denominat compromisos socials de la companyia que presideix. Particularment quan s’ha referit al de la governança, ha posat de manifest; «Només des delrol de confiança entre nosaltres podrem desenvolupar un governança correcta a l’aigua.

Preguntes sobre la sentència

Simón ha hagut de respondre a diverses preguntes dels assistents en què han demanat la seva opinió sobre la recent sentència. I ha apuntat que elgran valor de la sentència és que defensa la seguretat jurídica, com no ho han fet les mateixes administracions. «La sentència significa una cosa que ens pensàvem que sempre havíem tingut a Barcelona i Catalunya i ho veiem quan la perdem, que és la seguretat jurídica». Simón ha recordat que els directius del grup atresoren una llarga experiència professional en diferents països llatinoamericans. Entre aquests, Colòmbia, Mèxic, Xile i el Brasil. «Entre nosaltres moltes vegades hem desitjat que tant de bo països com Colòmbia s’assemblessin al nostre país quant a seguretat jurídica. I sembla que hem estat a punt d’aconseguir-ho, però al revés», ha ironitzat el president d’Agbar.

Ha recordat que fa 150 anys que el grup treballa amb seguretat. Però també que el procés de constitució de la societat conjunta amb l’AMB, va ser posat en qüestió per una demanda presentada per Acciona, Aigües de València i FCC. Que això coincideix en un moment en què es produeix un canvi de govern en el consistori de Barcelona i en diversos ajuntaments metropolitans, i que les noves administracions no van defensar el que AMB havia aprovat. «Aquesta sentència posa les coses al seu lloc», ha repetit Simón. «Està clar que l’AMB que és qui guanya la sentència va fer bé constituint l’empresa mixta», que fora d’això suposa que la concessió del subministrament de l’aigua correspon a Aigües de Barcelona. «Sembla mentida que hàgim hagut de passar un procés de desgast tan gran per a una cosa que tothom sabia», ha conclòs el president d’Agbar.

Com a efecte residual, Simón ha destacat que la «sentència és un èxit per al ciutadans de Barcelona i valida el principi de relació publicoprivat».  

Contracte social

Notícies relacionades

Simón s’ha referit en diferents apartats de la seva intervenció al contracte social que les empreses han d’establir amb els ciutadans, «posant les persones en el centre de la seva activitat». Ha insistit que aquest contracte ha de permetre la possibilitat d’instaurar «una fórmula que garanteixi un marc estable per a les pròximes dècades, atorgant a la ciutadania la seguretat i la confiança en la millor gestió d’un bé de primera necessitat i cada vegada més escàs, com l’aigua».

En aquesta idea ha aprofundit una mica més, a l’assenyalar que una empresa ha de generar confiança i això només es pot fer des de la defensa dels valors que connectin amb el moment actual de la societat. En aquest sentit ha recordat que Agbar ha destinat 15 milions d’euros i ha ajudat prop de 35.000 famílies a través del Fons de Solidaritat de la companyia,

Temes:

Agbar