Innovació

Aena i Iberia proven a Madrid l'embarcament d'avió 'per la cara'

Els passatgers de vols a Brussel·les i Astúries podran anar de casa seva a l'embarcament sense mostrar cap document

zentauroepp51018869 madrid  21 11 2019   el presidente de aena maurici lucena   191121183124

zentauroepp51018869 madrid 21 11 2019 el presidente de aena maurici lucena 191121183124 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Iberia i Aena van iniciar, aquest dijous, a l’aeroport de Madrid, un projecte pilot de reconeixement facial a través de detectors biomètrics que permet als passatgers anar de casa seva a l’avió sense mostrar cap documentació, només ensenyant la seva cara a una pantalla, tant a l’arribada a l’aeroport com als filtres de seguretat i a la porta d’embarcament. 

El sistema, encara en proves durant un període d’entre sis mesos i un any, estarà disponible només per a aquells passatgers que volin amb Iberia de Madrid a Brussel·les i Astúries. I la gran novetat és que serà el primer projecte biomètric del món que permet que els passatgers es registrin a través d’una aplicació mòbil, sense necessitat de fer-ho en un punt físic. «És un pas més dins de tot el que volem fer en l’àrea de client», va explicar el president d’Iberia, Luis Gallego, durant la presentació del sistema. El seu homòleg a Aena, Maurici Luzena, va qualificar el pilot de «fita tecnològica de primera magnitud».

Això sí, per poder utilitzar aquest innovador recurs és requisit indispensable ser major d’edat; a més, per fer-ho a través de l’aplicació es necessita disposar d’un DNI 3.0 (els que s’emeten a Espanya des del 2015) i d’un dispositiu mòbil amb sistema Android amb lector NFC. Per als dispositius d’Apple encara no està disponible.

Notícies relacionades

En cas de complir tots aquests requisits, el viatger podrà registrar les seves dades en l’aplicació d’Iberia o d’Aena, fer una captura del document d’identitat i fer-se un ‘video-selfie’,amb la finalitat que el sistema de ‘software’ determini si el rostre de l’usuari es correspon amb el de la foto de carnet. En cas afirmatiu, s’envia el perfil biomètric (les característiques de la cara) a la base de dades d’Aena. El client només necessita fer aquest registre una vegada, així després, sempre que vulgui embarcar amb reconeixement facial, només haurà d’afegir la nova tarjeta d’embarcament per poder arribar a l’aeroport i passar ‘per la cara’.  

Aquest serà el segon pilot de reconeixement facial en un aeroport espanyol, després del llançament d’un projecte d’Air Europa el març d’aquest any a Menorca per a vols entre illes. Un exitós assaig, segons el parer d’Aena, que ha tingut una penetració del 25% i que ha permès als seus usuaris reduir els temps d’espera a l’aeroport en un 40%. En funció del resultat a Madrid, el gestor aeroportuari estudiarà implantar aquest sistema a la resta d’Espanya.

Temes:

Iberia AENA