08 d’ag 2020

Anar al contingut

Premis Ferrer Salat

Foment demana al PSOE i Podem que «mimin» els empresaris

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, promet un Executiu basat en el «realisme» i «sense sobreactuacions»

El president de Foment retreu al Govern que no hagi condemnat amb prou «contundència» els actes de qui defensen l'«independència o barbàrie»

Gabriel Ubieto

Foment demana al PSOE i Podem que «mimin» els empresaris

FERRAN NADEU (Ferran Nadeu)

Foment del Treball aplaudeix la celeritat amb què el PSOE i Unides Podem van aconseguir tancar un preacord de Govern i ara els demanen que el contingut del mateix «mimi» l’empresariat. El president de la patronal catalana Josep Sánchez Llibre ha instat les dues formacions que es deixin guiar per la «moderació», el «rigor» i l’«estabilitat», tal com ha manifestat aquest dilluns a la gala de premis Ferrer Salat. Un guant que li ha recollit preventivament la ministra d’Economia, Nadia Calviño, que ha parlat abans que Sánchez Llibre. La titular d’Economia ha promès que aquest futur Govern, si suma les majories necessàries per constituir-se, es guiarà pel «realisme», l’«equilibri pressupostari» i no es perdrà en «sobreactuacions».

La inquietud entre l’empresariat davant l’acord PSOE-Unides Podem és manifesta, doncs la mateixa ministra ha reconegut durant el seu parlament que prèviament a aquest ha sigut abordada per diversos empresaris sobre aquest tema. Tot i que també amb certa satisfacció davant la hipòtesi d’un Govern amb plenes funcions i capacitat per tirar endavant uns nous Pressupostos. «És hora ja, sense més dilació, de governar», li ha demanat el president de Foment del Treball als diferents representants polítics presents a la gala.

«La política no pot convertir-se en un problema que freni les possibilitats reals de creixement de l’economia i el benestar, com està passant des de fa ja massa temps», ha declarat el president de Foment, davant un elenc d’autoritats com la ministra d’Economia, Nadia Calviño; la ministra de Defensa, Margarita Robles; la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; la consellera d’Empresa, Àngels Chacón; el conseller de Treball, Chakir el Homrani; el conseller de Territori, Damià Calvet; o el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

Davant l’esmentada inquietud, Sánchez Llibre ha demanat al PSOE «no fer marxa enrere» en qüestions com les últimes reformes laborals o caure en polítiques fiscals que no serveixin «simplement» per «quadrar els comptes de l’Estat». «Més pressió fiscal seria un error», ha afegit. Dos elements que des de certs sectors del PSOE han defensat i de manera més explícita des d’Unides Podem. «Mimin» l’empresariat i el teixit d’autònoms, els ha demanat als representants d’aquest hipotètic Govern i a la resta d’autoritats.

Més seny i menys rauxa

La situació d’«extrema complexitat» que viu Catalunya a nivell polític ha sigut l’altre eix que ha guiat el discurs de Sánchez Llibre. «Les solucions no passen pel populisme i per la radicalitat, passen per la sensatesa. Passen pel seny i no per la rauxa. Passen pel diàleg i el consens», ha declarat. En aquest sentit, el president de Foment ha posat com a exemple els acords de negociació col·lectiva i les declaracions institucionals conjuntes tancats recentment amb PimecCCOO i la UGT per assenyalar la possibilitat d’entesa entre posicions diferents.

Sánchez Llibre ha retret a la Generalitat que no hagi condemnat amb prou «contundència» els «actes violents i coaccions que perjudiquen la nostra economia». «No condemnar la barbàrie i no evitar-la és una greu irresponsabilitat del Govern», ha declarat. No obstant, el president de Foment ha tancat el seu discurs allargant la mà als executius de Moncloa i Sant Jaume per «col·laborar amb el final d’aquest conflicte polític».

Els premiats

Luca de Meo

L’empresari de l’any aquest 2019 ha sigut, segons Foment del Treball, el president de Seat, Luca de Meo. La patronal ha reconegut la seva tasca al capdavant de la firma automobilística, a la qual ha portat la seva «visió estratègica» per transformar el vehicle «sota un nou concepte de mobilitat». 

Torrons Vicens

La patronal catalana reconeix l’obra social d’aquests turroners, amb tradició des de 1775, dedicada a la inserció laboral de les persones amb discapacitat o en risc d’exclusió, així com a la investigació sanitària. La família Velasco ven cada Nadal lots solidaris, els beneficis dels quals s’inverteixen posteriorment en projectes socials.

Schneider Electric

La multinacional d’origen francès Schneider Electric, amb seu espanyola al 22@ de Barcelona, rep el premi a la innovació. La patronal catalana reconeix el seu esforç a l’hora d’integrar l’internet de les coses amb la gestió eficient dels edificis i infraestructures, sota una gestió sostenible de l’energia. 

Celsa Group

Originaris de Castellbisbal, l’acer dels seus forns està per les vies i infraestructures de tot Espanya. Foment premia el seu esforç per unir activitat econòmica i respecte amb el medi ambient. L’economia circular és una de les seves doctrines i anualment reciclen més de vuit milions de tones de ferralla fèrrica. 

Castañer

La patronal reconeix el seu esforç internacionalitzador per vendre per tot el món i les sabates del qual s’han arribat a exposar al Moma de Nova York. Naturals de Banyoles, la tercera generació de Castañers té botigues a Madrid, París, Saint Tropez i Tòquio, entre d’altres.

Nestlé España 

Els plans d’igualtat no són una cosa obligatòria en la majoria d’empreses, tot i que a Nestlé porten gairebé 10 anys amb un. La multinacional també aspira a la paritat en el seu Comitè Directiu, en què el 30% són dones.

Byhours

Aquesta pime originària de Barcelona busca treure el màxim rendiment a les habitacions d’hotel, reservant per hores les estades que es queden buides durant els buits entre hoste i hoste.

Sebastià Salvado

Pilot de ral·li en la seva joventut, va arribar a ser el màxim dirigent del_RACC durant 30 anys (1985-2015). Des d’allà va impulsar la creació de circuits com el_Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1 o el Ral·li RACC Catalunya.

Miquel Valls

Amb llarga trajectòria en la Cambra de Comerç de Barcelona, va estar al capdavant d’aquesta institució durant 17 anys, fins que va decidir retirar-se i va ser rellevat al maig d’aquest any per l’actual president, Joan Canadell.