Torra planta el Govern i Foment per un assumpte protocol·lari

El president no assisteix a l'entrega de les medalles d'honor de la patronal per no quedar relegat davant de la ministra Calviño

La ministra Calviño defensa el diàleg «dins de la llei» i carrega contra els qui volen «aixecar fronteres»

zentauroepp50972974 ministras191118205148

zentauroepp50972974 ministras191118205148 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Quim Torra va completar aquest dilluns la seva jornada de desobediència plantant el Govern en l’entrega de les medalles d’honor que atorga Foment del Treball. Estava previst que el president encapçalés la representació de la Generalitat a la gala; no obstant, un enfrontament protocol·lari va fer que finalment delegués en Pere Aragonès.

Torra va renunciar a assistir a la cita després d’acusar el Govern espanyol d’«invocar una clàusula en la delegació del president en funcions, Pedro Sánchez, per imposar» que la ministra d’Economia, Nadia Calviño, «passés per davant protocol·làriament» del cap de l’Executiu català. El president, que havia passat la jornada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acusat de desobediència, va escenificar així de nou a la nit el seu malestar absolut amb les institucions espanyoles.

La trobada tenia morbo, perquè es va produir en plenes negociacions per a la formació del nou Govern, i les formacions independentistes tornen a tenir un paper capital. La plantada de Torra va deixar la representació de la Generalitat en mans d’Aragonès, vicepresident i home fort d’ERC, el partit cap al qual s’han girat totes les mirades des que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van anunciar el seu preacord.

Des del Govern també es va demanar a Foment que «respectés» el paper de Torra com a «màxima autoritat a Catalunya». Les mateixes fonts de Presidència també afirmaven que aquesta «clàusula» perquè el representant del Govern espanyol tingués preeminència davant del president de la Generalitat només havia sigut invocada abans per Mariano Rajoy «en un acte similar» al d’ahir a la nit.

El precedent de Mas

Al·ludien al precedent que es va produir en el mateix acte, el d’entregues de les medalles d’honor de Foment, l’any 2013. En aquella ocasió, el llavors president Artur Mas va ser qui va al·legar qüestions de protocol per no assistir a l’entrega de premis, i no quedar relegat davant de l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. El llavors president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, va decidir deixar buida la cadira que havia d’ocupar Mas per evidenciar la plantada.

Torra va perdre l’oportunitat de compartir taula amb una nombrosa representació del Govern espanyol, encapçalada per la ministra Calviño. Sánchez ja ha anunciat que tindrà rang de vicepresidenta en el pròxim Executiu, si aconsegueix el seu objectiu de ser investit. Amb tots els ulls posats en ella, la ministra va ser clara durant el seu discurs i va insistir en els dos arguments principals amb què el PSOE prova de pressionar els independentistes: que l’«estabilitat» és fonamental i que tots els partits de «progrés», fins i tot els sobiranistes, han «d’assumir la seva responsabilitat com més aviat millor» en les negociacions sobre la investidura de Sánchez.

Calviño i les fronteres

També va insistir en la premissa que els socialistes plantegen un «diàleg dins de la llei». «Els principals reptes de futur són globals. Espanya té un paper important per jugar en aquest terreny, liderant la resposta proeuropea davant els que volen aixecar fronteres», va afegir a tall d’avís.

També abans que el principal premiat de la nit, el president de Seat Luca de Meo –reconegut com a empresari de l’any– prengués la paraula, Aragonès va establir la doctrina del seu partit. Amb el camp de joc lliure per l’absència de Torra –que, segons altres fonts consultades, ja coneixia el «problema protocol·lari» hores abans d’anunciar que no assistia–, el vicepresident de la Generalitat va insistir a recuperar la declaració de Pedralbes com a punt de partida per a unes negociacions.

Notícies relacionades

«És una base, insuficient i ambigua, per començar a avançar. Almenys reconeixia que hi havia un conflicte, que la solució passava per la política, i que si feia falta el diàleg s’acompanyaria de tercers», va afirmar Aragonès.

La ministra Calviño va estar acompanyada per dues membres més de l’Executiu en funcions de Sánchez: María Jesús Montero (Hisenda) i Margarita Robles (Defensa). A més de per Aragonès, el Govern va estar representat per la consellera Àngels Chacón (Empresa), el conseller de Treball, Chakir el Homrani, i el de Territori, Damià Calvet. També hi van assistir la delegada del Govern, Teresa Cunillera, i el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig. Tots van seure a la taula d’honor al costat del president de Foment i els líders dels sindicats UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco, entre d’altres.