Control horari

Dues de cada deu empreses no superen una inspecció pel registre de jornada

Inspecció de Treball realitza 5.363 actuacions durant els sis primers mesos d'aplicació de la nova normativa i aixeca sancions per 1,2 milions d'euros

fichar

fichar / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dimarts 12 de novembre es compleixen sis mesos del’entrada en vigor de la nova normativa del registre de jornada en les empreses i dues de cada deu en què Inspecció de Treball ha posat peu durant aquest període no compleixen la llei. Així ho ha publicitat aquest dimarts el Ministeri de Treball en un comunicat, en què detalla que entre els mesos de maig i octubre la ‘policia laboral’ ha aixecat un total de 5.363 expedients relacionats amb el registre de jornada i els incompliments en matèria de temps de treball. I, entre aquestes més de 5.000 empreses revisades, el 18,3% (un total de 980) va acabar amb una sanció; que en total van sumar 1,2 milions d’euros requerits.

Notícies relacionades

La nova normativa que obliga les empreses a registrar els temps de treball dels seus empleats va néixer amb la voluntat d’evitar i contenir els excessos en els temps de treball, la vulneració sistemàtica de les jornades pactades i l’abús de les hores extres. No obstant, aquests sis primers mesos han sigut un període més d’adaptació a la nova norma que de requeriments estrictes, tal com il·lustren les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball. Dels 5.363 expedients oberts entre maig i octubre en relació amb el temps de treball (una matèria que la ‘policia laboral’ ja controlava abans d’aprovar-se la normativa) menys de la meitat (un total de 2.010) estan estrictament relacionats amb la vulneració explícita de l’obligació de registrar la jornada.

I aquesta flexibilitat amb les empreses durant els primers mesos de vigència de la norma també es reflecteix en la distribució de l’import de les sancions. Dels 1.263.378,5 euros requerits per Inspecció de Treball a companyies que no complien la normativa laboral en matèria de temps de treball, només 113.181 euros són estrictament per no aplicar correctament el registre horari. En aquest sentit, el Ministeri de Treball ha anunciat en la mateixa nota on deixava constància d’aquest primer balanç que «per reforçar i augmentar les actuacions dutes a terme en aquests sis mesos, la Inspecció de Treball i Seguretat Social, en coordinació amb les Comunitats Autònomes, posarà en marxa el 2020 una nova campanya d’inspecció específica sobre el registre horari».