previsions

Milloren les expectatives econòmiques a Alemanya

Tot i que l'indicador ZEW segueix en negatiu, ha pujat respecte a mesos anteriors

zentauroepp47293792 motor airbag production volkswagen tiguan  installation of t190815192146

zentauroepp47293792 motor airbag production volkswagen tiguan installation of t190815192146 / Volkswagen AG

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez

Clareja a l’ennuvolat horitzó econòmic d’Alemanya. Almenys així ho apunten les expectatives d’experts financers respecte a la conjuntura econòmica de la locomotora europea, que van créixer sorprenentment al novembre.

L’indicador del Centre per a la Recerca Econòmica Europea (ZEW, en les sigles en alemany), fet públic aquest dimarts, va créixer en més de 20 punts, una cosa que va sorprendre analistes i economistes, ja que fa mesos que Alemanya voreja la recessió. L’indicador, no obstant, continua estant en negatiu (-2,1 punts). Experts consultats per l’agència Reuters havien predit una millora molt més petita.

«Creix l’esperança que l’entorn polític i econòmic internacional millori en el futur pròxim», assegura Achim Wambach, president del ZEW. «És la raó del fort creixement de les expectatives», afegeix Wambach. Les possibilitats d’un acord entre el Regne Unit i la Unió Europea, i d’una consegüent sortida ordenada britànica del bloc, són ara clarament més grans. A això s’hi ha de sumar que la introducció d’aranzels a les exportacions de cotxes europeus per part del Govern de Donald Trump sembla també ara més improbable que mesos enrere. 

Alemanya, una economia amb un PIB que descansa gairebé en un 50% en les exportacions, és molt sensible a les turbulències internacionals i als vents proteccionistes, com els que viu actualment l’economia global. Per això, qualsevol indici que apunti cap a acords comercials entre els grans blocs econòmics o a una relaxació de les mesures proteccionistes dels Estats Units o la Xina millora les seves perspectives. Això últim és clau en la millora de l’índex ZEW per al novembre.

Veus escèptiques

Malgrat el cridaner augment de l’indicador de l’institut econòmic, no van tardar a aparèixer veus que van frenar l’optimisme i l’eufòria sobre una economia que fa diversos trimestres que coqueteja de caure en recessió després d’una dècada de creixement ininterromput. La indústria automotriu, un dels motors econòmics més importants d’Alemanya, molt castigat per escàndols, continua arrossegant seriosos problemes de credibilitat i també en el seu model de negoci.

Notícies relacionades

«La transició del motor de combustió a la mobilitat elèctrica continua estant lligada a un profund canvi estructural de la indústria alemanya de l’automòbil. Les indústries adjacents i les empreses d’enginyeria mecànica es veuen afectades per aquest procés», analitza Thomas Gitzel, economista en cap del VP Bank, en declaracions a l’agència Reuters. Jens-Oliver Niklasch, del banc alemany LBBW, adverteix igualment que «el pitjor de la guerra comercial encara no ha passat».

El PIB d’Alemanya va caure fins al -0,1% el segon trimestre d’aquest any a causa d’unes exportacions molt colpejades per les turbulències en els mercats internacionals. Dijous, l’Oficina Federal d’Estadística publica les dades de creixement del tercer trimestre del 2019. Una nova dada negativa col·locaria Alemanya oficialment en la recessió.