Ressaca postelectoral

Patronals i sindicats coincideixen a demanar un Govern com més aviat millor

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, exigeix tenir un Executiu en plenes funcions «d'aquí un mes»

CCOO i UGT insisteixen en la formació d'un govern d'esquerres i alerten de no repetir «els vells errors»

patronal-sindicatos

patronal-sindicatos

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Patronals sindicats han coincidit a demanar als representants polítics la formació d’un Govern com més aviat millor. Els agents econòmics, des de les seves diferents lectures del resultats dels comicis del 10 de novembre, han compartit la necessitat d’obrir i mantenir un escenari d’estabilitat política, després de quatre eleccions generals en els últims quatre anys. 

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha declarat que després de la votació d’aquest diumenge «ha arribat el moment de les grans responsabilitats», amb referència a la classe política, i els ha instat a formar un Govern «d’aquí un mes». «En altres països europeus es dona transversalitat i probablement aquí s’hagi de donar», ha assegurat el líder patronal en declaracions a TVE, malgrat que en aquesta ocasió no ha volgut pronunciar-se sobre quina seria la seva fórmula predilecta per aconseguir l’aritmètica necessària per formar l’esmentat Govern.

La divisió d’autònoms de la CEOE, ATA, sí que ha concretat una mica més el tipus de pacte que veurien amb millors ulls. «Els pròxims dies passen per un acord de forces moderades i constitucionalistes que donin l’estabilitat necessària i per la responsabilitat de buscar un gran acord que pugui aconseguir-la per afrontar els grans reptes a què s’enfronta la societat i l’economia espanyola», han manifestat en un comunicat.

Els sindicats amb representació majoritària entre els treballadors s’han endinsat en el discurs que han mantingut des d’abans dels primers comicis del 28 d’abril i han instat els partits d’esquerres a formar un Govern. El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha assenyalat que després del resultat electoral del 10 de novembre «els toca als partits d’esquerra no tornar a repetir els vells errors» i ha rebutjat la possibilitat de tornar a repetir eleccions. «No es pot permetre un nou bloqueig polític», ha conclòs, en declaracions aquest dilluns a TVE.

El secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, ha coincidit amb el seu homòleg de CCOO i ha especificat que és necessari «deixar de banda les qüestions de caràcter personal» darrere un acord que solucioni els problemes de la societat. Álvarez ha considerat la necessitat de sumar a les forces independentistes a l’entesa que possibiliti la governabilitat i ha assenyalat que l’«independentisme català ha donat mostres de no mantenir exactament la mateixa posició» que abans, una cosa que segons el seu parer «obre possibilitats d’acord».   

’No’ a unes terceres eleccions

Notícies relacionades

La patronal de les petites i mitjanes empreses catalanes, Pimec, ha reconegut que els resultats electorals d’aquest diumenge passat «dificulten encara més» la governabilitat del país, i per això l’entitat empresarial ha demanat «responsabilitat i agilitat a tots els partits perquè es constitueixi un Govern estable», segons ha manifestat en un comunicat. L’organització presidida per Josep González «entén» que no són plantejables unes terceres eleccions i per evitar-ho insta els partits a «buscar fórmules de diàleg i compromís que donin estabilitat per governar», ha afegit. 

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, també ha rebutjat la hipòtesi d’uns tercers comicis i ha assenyalat que la prioritat ara hauria de ser tenir «ràpid» uns pressupostos per a la Generalitat de Catalunya, tal com ha manifestat a través del seu compte de Twitter. Per a això ha instat els comuns i la CUP ha donar recolzament als comptes que els plantegin JXCat i ERC.