energia

Acciona torna a invertir en energies renovables a Espanya

Començarà a construir el 2020 dos parcs eòlics a Navarra i Castella i Lleó de 75.000 megawatts

El president d’Acciona, José Manuel Entrecanales, durant una junta general del grup.

El president d’Acciona, José Manuel Entrecanales, durant una junta general del grup. / J.J. Guillén (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Acciona torna a invertir en Espanya amb el seu negoci de construcció d’instal·lacions d’energies renovables, ja que, després de diversos anys centrant aquestes inversions en l’exterior, el 2020 començarà a construir dos de nous parc eòlics al país que sumen 75 megawatts (MW) de potència. El grup que presideix José Manuel Entrecanales torna al mercat domèstic en el marc de l’«accelerament» que està imprimint a la seva estratègia de creixement d’aquest negoci.

D’aquesta manera, Acciona, un dels primers actors mundials del sector, a més dels referits dos parcs programats per al 2020, espera tenir uns altres 350 MW addicionals a punt per construir també l’any que ve.

Així mateix, a partir del 2021, preveu dur a terme a Espanya noves instal·lacions d’entre 400 i 600 MW anuals més, sempre condicionats als retorns que ofereixi el mercat en relació amb els d’altres països, segons va indicar el director de mercats i relació amb inversors del grup, Raimundo Fernández-Cuesta.

De moment, les dues instal·lacions amb què Acciona certifica la seva ‘tornada a casa’ amb aquest negoci són un parc eòlic de 48 MW que aixecarà a Castella i Lleó i un altre, de27 MW, a Navarra. 

Aquestes dues instal·lacions s’emmarquen en la cartera de projectes 1.106 MW que Acciona ja té previst construir i engegar en els anys 2020 i 2021. Tots ells s’abordaran en «mercats estratègics» del grup com són, a més d’Espanya, els Estats Units, Austràlia, Mèxic, Xile i Ucraïna. Se sumaran, a més, als 462 MW desenvolupats aquest any 2019, tots ells a l’exterior.

Amb l’«accelerament» del seu negoci de renovables, a més de la seva expansió, Acciona busca diversificar cap a un altre tipus d’instal·lacions, com les fotovoltaiques, la seva cartera d’actius renovables, que acaba de superar la cota dels 10.000 MW instal·lats en tot el món, però que actualment està copada pels parcs eòlics. De fet, l’acord de compra que va assolir recentment per comprar un paquet de projectes de 3.000 MW als Estats Units correspon en la seva totalitat a instal·lacions fotovoltaiques.

Anys en suspens

Acciona feia que no invertia en desenvolupament d’instal·lacions d’energia verda a Espanya des de l’última reforma del sector que es va aprovar al país, que va retallar les retribucions a aquests actius. Així, fins a l’any passat, el grup assegurava que no era rendible construir actius de producció d’energia verda al país, un mercat que, a més, no estimava «predictible».

Notícies relacionades

No obstant, en la junta d’accionistes del grup d’aquest any, celebrada el mes de maig passat, Acciona va manifestar la seva disposició a «contribuir» a l’«enorme esforç inversor» en renovables previst en renovables en la pròxima dècada en virtut del nou Pla d’Energia i Clima aprovat pel Govern actualment en funcions.

«En aquest moment, hi ha bones perspectives d’inversió», va declarar llavors el president d’Acciona, anticipant així la ‘tornada’ al mercat espanyol del grup, que actualment té instal·lats al país 5.681 MW, majoritàriament en forma de parcs eòlics (4.740 MW).