Finances sostenibles

Calviño i Botín celebren que Madrid aculli al desembre la cimera del clima

La ministra i la banquera defensen les oportunitats de negoci de l'economia verda

L'entitat preveu mobilitzar 220.000 milions en finançament sostenible en els pròxims anys

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, i la presidenta del Santander, Ana Botín, han celebrat aquest dimarts l’«oportunitat» que suposa per a Espanya acollir de forma urgent la celebració el desembre de la cimera del clima de l’ONU que no es pot celebrar a Xile pel greu clima de protestes al país andí.

Totes dues, des dels seus respectius àmbits, han remarcat les oportunitats de creixement econòmic i de negoci empresarial vinculades al que ja es coneix com a «new green deal» (nou pacte social ‘verd’).

«M’enorgulleix dir que Madrid serà la seu de la pròxima cimera COP25», ha remarcat Ana Botín en la inauguració de la Conferència Internacional de Banca 2019, a la seu del grup financer. «El COP25 és un gran desafiament (per a Espanya), però també és una gran oportunitat per assegurar-nos que les finances sostenibles estiguin a l’agenda», ha remarcat Calviño.

La ministra en funcions ha aprofitat la seva intervenció davant dels participants en la conferència per remarcar la necessitat d’«un Govern fort i estable» després de les eleccions del 10-N per portar endavant una agenda de reformes. Ella mateixa –de qui el candidat Pedro Sánchez vaanticipar en el debat electoral del dilluns que serà ascendida a vicepresidenta de l’Executiu si aconsegueixen governar els socialistes– ha expressat la seva confiança a «poder continuar impulsant» les reformes iniciades en els 17 últims mesos de l’actual Govern.

Finançament verd

La banquera ha presentat el Santander com «un dels proveïdors de finançament verd més grans del món».  Entre el 2015 i el 2018, l’entitat va captar prop de 50.000 milions d’euros per finançar projectes vinculats amb l’economia sostenible. I l’octubre passat es va emetre un bo verd de 1.000 milions d’euros, «però hem d’accelerar» –ha afegit la banquera. El nostre objectiu és mobilitzar 120.000 milions d’euros abans del 2025 i 220.000 milions d’euros abans del 2030», a tot el món.

Calviño ha recordat que l’agenda de transició ecològica que impulsa l’actual Govern socialista inclou inversions per 230.000 milions d’euros fins al 2030. «Les inversions públiques seran clau, però també s’haurà de mobilitzar la inversió privada i aquí el sector financer és clau», ha recalcat la ministra en funcions.

Canvi climàtic i feminisme

Notícies relacionades

Botín ha fet un discurs relacionat amb l’adaptació del capitalisme, en general, i del sector financer, en particular, als nous reptes socials i polítics, com el medi ambient, l’avenç dels populismes o la recuperació de la confiança i la reputació de les empreses i de la banca després de la crisi financera. «El capitalisme ha sobreviscut gràcies que ha sabut adaptar-se als canvis», ha dit.

«En ocasions, em pregunten per què em pronuncio sobre els grans desafiaments, com el canvi climàtic o el feminisme.  Hi ha dues raons.  La primera és personal.  Crec que tots els que tenim el privilegi de poder fer-nos sentir, tenim l’obligació de fer-ho.  Però també hi ha una altra raó. El món està canviant i el rol de les empreses també», ha reflexionat Botín en la part final de la seva intervenció.