BRETXA SALARIAL

Les dones europees comencen a treballar «gratis» a partir d'aquest diumenge

Un estudi revela que les dones europees guanyen al mes un 20% menys que els homes, una xifra que en el cas de les espanyoles se situa en el 17%

zentauroepp4226603 motor   airbag   15 3 2006     dacia logan   fabrica   produ191031180348

zentauroepp4226603 motor airbag 15 3 2006 dacia logan fabrica produ191031180348

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les dones europees no cobren per les seves tasques professionals en comparació amb els seus companys els homes a partir d’aquest diumenge, 3 de novembre, i només ocupen el 25% de càrrecs en consells d’administració de grans empreses, segons l’últim estudi publicat per l’ Institut Europeu per la Igualtat de Gènere el mes d’octubre.

L’estudi revela que les dones europees guanyen al mes un 20% menys que els homes, una xifra que en el cas de les espanyoles se situa en el 17%.

Espanya ha tret «la seva pitjor nota» quant a igualtat en l’apartat de poder, que reflecteix que els càrrecs directius i de supervisió estan ocupats per homes.

França, la més avançada

Tot i que la presència de la dona en el poder polític és una de les més elevades, només un 21% ocupa llocs dins dels consells d’administració de les grans empreses a Espanya, mentre que la mitjana europea se situa en el 25% i només França assoleix la xifra del 40%.

Respecte a les tasques domèstiques no remunerades, l’estudi reflecteix que continuen recaient principalment en les dones, ja que el 40% inverteix almenys una hora al dia en activitats de cura, davant el 28% dels homes espanyols.

A temps parcial

Aquestes dades es tradueixen en una més baixa presència de les dones en el mercat laboral. En concret, al voltant del 24% de les dones treballen a temps parcial, en comparació amb el 7% dels homes. De mitjana, les dones treballen 35 hores per setmana i els homes en treballen 40. A més, les dones cotitzen fins a cinc anys menys que els homes, el 32,8% davant el 37,2%.

«Una presència més gran de les dones en el debat públic contribuiria a reduir la bretxa salarial al poder la dona optar a llocs més ben remunerats en tasques de representació i, a més, generar referents femenins per a les noves generacions, clau perquè les dones deixin d’ocupar els llocs de treball més mal remunerats», ha assegurat la directora de l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya, María Andrés.

Notícies relacionades

Amb l’objectiu de visibilitzar el talent femení i incentivant la presència de la dona a l’espai públic, l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya va crear el manifest #DóndeEstánEllas el març del 2018#DóndeEstánEllas.

Des d’aleshores, més de 70 organitzacions s’han sumat a la iniciativa, entre les quals el Ministeri d’Afers Estrangers, la Comunitat de Madrid, la CEOE, el Parlament de Dones de la Ciutat de Mèxic i diferents mitjans de comunicació.