LA CONJUNTURA

L'economia espanyola manté el ritme de creixement, però l'ocupació es frena

El PIB creix entre juny i setembre un 0,4%, el més baix en els últims tres anys

L'activitat creix el 2% en taxa anual, però la creació de llocs de treball redueix el seu avenç a l'1,8%

crecimiento

crecimiento

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’economia espanyola va créixer entre juny i setembre un 0,4 %, cosa que suposa mantenir el ritme de creixement del segon trimestre, el més baix dels últims tres anys. 

Les dades publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) confirmen el fre de l’economia espanyola i en situen elcreixement en una taxa anual del 2%, en un context compartit amb la resta de l’economia mundial i europea, on Alemanya està a punt de la recessió tècnica després que la seva activitat retrocedís en el segon trimestre. L’economia espanyola segueix creixent a un ritme que duplica el de la mitjana de l’eurozona.

Al contrari que en trimestres anteriors, el creixement l’economia espanyola durant l’estiu ha estat sostingut pel consum de les llars i per la inversió empresarial, mentre que la inversió en vivenda i construcció s’ha desplomat.

Al sector exterior, les exportacions van caure en el tercer trimestre (-0,8%) en un context de deteriorament del comerç mundial, mentre que les importacions van accelerar el seu creixement (1,3%) d’acord amb la demanda més gran de béns de l’exterior vinculada a l’empenta del consum privat i de la inversió.

D’aquesta manera, lademanda interna(consum i inversió) va aportar 1,2 punts al creixement trimestral, mentre que lademanda exterior(exportacions i importacions) va restar 0,8 punts

Ocupació, salaris i productivitat

L’ocupació de l’economia, en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, registra una variació intertrimestral del 0,1%, quatre dècimes inferior a la registrada en el segon trimestre i per sota de l’avenç de l’economia, del 0,4%.

En termes interanuals, l’ocupació augmenta a un ritme de l’1,8%, una taxa set dècimes inferior a la del segon trimestre, cosa que suposa un increment de 332.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

A l’altra cara de la moneda, de l’avenç menor de l’ocupació es tradueix una millora de la productivitat. Així,  la variació interanual de la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet se situa en el 0,1% (comparant les taxes negatives dels cinc trimestres anteriors). I la productivitat per hora efectivament treballada registra una taxa de l’1,1%. 

Notícies relacionades

Aquest trimestre la variació interanual delcost laboral unitarise situa en el 2,1%.

Valoracions

Segons la patronal CEOE, les dades de l’INE apunten que «l’economia espanyola ha frenat el seu camí de desacceleració en termes d’activitat, però no d’ocupació».  Amb tot, «l’economia espanyola creix per sobre de la mitjana europea i els nostres fonaments continuen sent sòlids: inflació reduïda, superàvit exterior i menor endeutament del sector privat», valora la CEOE, abans d’apel·lar a la necessitat de mantenir les reformes «abordades durant els últims anys»  i d’impulsar una nova ronda de mesures per millorar la competitivitat de l’economia espanyola.

Temes:

PIB