sector financer

El BBVA tancarà prop de 200 oficines més el 2020

El banc guanya el 15,6% menys fins al setembre per la falta de plusvàlues extraordinàries

El grup no preveu cobrar als particulars pels dipòsits «ara per ara», però no ho descarta

onur

onur

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Els ajustaments de la banca no cessen. El BBVA tancarà l’any que ve prop de 200 oficines més a Espanya. El seu conseller delegat, Onur Genç, ha explicat aquest dijous que el nombre no ha sigut tancat encara, però estarà «més o menys en línia, lleugerament inferior» al dels últims anys. El grup va clausurar 179 sucursals al país el 2018 i té previst fer el mateix amb 195 més al llarg del present exercici, fins a les 2.645. L’executiu també ha apuntat que continuarà la reducció de plantilla, tot i que ha descartat fer-ho mitjançant un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO).

En una roda de premsa telefònica, el banquer turc ha argumentat que el «focus» de l’entitat ha d'estar en reduir els costos i millorar l’eficiència, a causa de l’entorn de baixos tipus d’interès i al cada vegada menor ús de les oficines per part dels clients. En aquest sentit, ha apuntat que el banc només cobra pels dipòsits a grans empreses i institucions. No està en els seus plans, ha precisat, fer-ho amb els particulars «ara per ara», però no es tanca a això en funció de l’evolució dels tipus i la competència i en vista de les últimes mesures del Banc Central Europeu (BCE).

L’executiu, així mateix, ha assegurat que el grup està centrat a créixer pels seus propis mitjans, malgrat unes recents declaracions del seu director financer, Jaime Sáenz de Tejada, que van encoratjar els rumors que podria realitzar alguna gran compra a Espanya, com la de Bankia. A més, s’ha negat a donar nous detalls sobre el cas Villarejo (l’Audiència Nacional investiga els treballs encarregats pel banc a l’excomissari empresonat), més enllà de reiterar –com està fent els últims mesos– que el banc està «compromès» amb aclarir els fets i col·laborar amb la justícia, així com que no està tenint impacte en el negoci i l’acció. Com a novetat, ha negat que estigui perjudicant la seva reputació, al contrari del que va admetre al juliol.

Menys benefici

El banc va guanyar 3.667 milions d’eurosentre gener i setembre, un 15,2% menysque en el mateix període de l’any passat. El descens es va deure sobretot a la falta deresultats extraordinaris, ja que el 2018 va obtenir unes plusvàlues de 633 milions per la venda de la seva filial a Xile, mentre que en el present exercici no ha fet cap operació de venda significativa. Sense aquest efecte, el benefici hauria crescut l’1,2%.

Notícies relacionades

El segon banc espanyol va aconseguir millorar els seusingressosbàsics (els que obté per la diferència entre cobrar el crèdit i pagar els dipòsits) el 4,5%, mentre que els aconseguits percomissionsvan augmentar el 2,4%. Els ingressos totals van créixer el 3%, més que les despeses (1,1%), fet que va permetre que el marge net augmentés el 4,8%. L’alça de les dotacions per afrontar pèrdues pel deteriorament de la situació econòmica (12,7% més, amb increments als Estats Units, Turquia i Mèxic i baixada a Espanya) va provocar, no obstant, que el resultat abans d’extraordinaris baixés l’1,3%.

Mèxic es manté com el principal motor del grup, amb un pes en el benefici del 43,1%. El segon mercat és Espanya (23,4%), seguit per Llatinoamèrica (12,5%) i EUA (10,5%). Turquia genera el 8,3% dels resultats i la resta d’Euràsia, un 2,3%. El banc ha millorat el seu capital de l’11,3% l’11,6% i reduït la seva morositat del 4,1% al 3,9% en els últims dotze mesos. La rendibilitat, no obstant, va baixar del 10,6% al 8,8%. La ràtio d’eficiència va millorar del 49,6% al 48,7%, gràcies que els ingressos van créixer més que els costos. En un any, el banc va tancar 201 oficines (2,5% de descens), però va mantenir la plantilla estable.

Temes:

BBVA Bancs