RESULTATS TRIMESTRALS

CaixaBank guanya 1.266 milions fins al setembre, un 28% menys que el 2018, a causa de l'ERO

El resultat sense tenir en compte el recent acord laboral augmenta un 10,4% els beneficis respecte a l'any anterior

Gonzálo Gortázar, conseller delegat, apunta que Espanya no està en recessió, sinó en desacceleració

zentauroepp50671131 valencia 31 10 2019  econopm a  caixabank resultados  el con191031102720

zentauroepp50671131 valencia 31 10 2019 econopm a caixabank resultados el con191031102720 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

CaixaBank va guanyar 1.266 milions d’euros fins al setembre, un 28,4% menys que en el mateix període de l’any anterior, a causa del cost de l’ERO pactat amb els sindicats per reduir la plantilla en 2.023 empleats, i comunicat a la CNMV que, excloent aquesta despesa, el benefici s’hauria elevat un 10,4%, fins als 1.951 milions.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat, ha assegurat que el de l’ERO és un impacte «molt rellevant» i ha recordat que va suposar «un càrrec d’estructuració de 978 milions abans d’impost del segon trimestre».

Però Gortázar ha recordat que la sortida d’aquests dos mil treballadors permet a l’entitat un estalvi anual de 200 milions i que en aquest tercer trimestre ja ha sigut de 32 milions. De fet, les despeses recurrents descendeixen 1,3% en el trimestre després de les sortides indemnitzades d’adhesió voluntària.

El directiu ha remarcat per explicar aquest creixement del 10,4% l’«èxit comercial» dels primers nou mesos de l’any «que es construeix sobre volum», que ha crescut un 4,4% en aquest 2019.

Els recursos gestionats de clients han assolit els 381.136 milions d’euros després d’un augment en aquests mesos de 22.654. «Suposa un 6,3 creixement, molt per sobre del que està creixent el sector a Espanya que és el 3,5», ha explicat. «Ha sigut un trimestre molt positiu», ha apuntat.

Els ingressos ‘core’, que representen el 94% del total, aconsegueixen en el trimestre el nivell més alt en la història de CaixaBank per la bona evolució de l’activitat comercial, assoleixen els 6.201 milions l’any i creixen un 2,9% respecte al trimestre anterior.

En el negoci bancari i d’assegurances, el resultat dels primers nou mesos del 2019 se situa en 787 milions d’euros.

D’altra banda, el negoci de participacions en el seu conjunt contribueix al grup amb un resultat de 307 milions d’euros. «Estem molt satisfets amb el desenvolupament del BPI. Passats dos anys i mig podem dir que ha sigut un gran èxit d’integració», ha apuntat

Punt negre hipotecari

Gortázar ha reconegut que hi ha hagut «una caiguda del 4% del mercat hipotecari que creu que obeeix a dues raons: d’una banda,l’estabilització del mercat per l’aturada de l’economia i, de l’altra, al canvi en la llei hipotecària, que ha tingut un impacte en els últims mesos».

«Les notícies són menys bones de l’esperat», ha reconegut el conseller, tot i que ha recordat que en el pla estratègic presentat fa un any ja plantejaven un pes decreixent d’aquest apartat.

Acceleren el pla estratègic

El responsable de CaixaBank ha assenyalat que el fet d’estar en una rendibilitat del 10,1% sobre els recursos en un escenari que manté els tipus baixos els fan pensar que el pla estratègic era el que es necessitava: «No anàvem per mal camí i mirarem de fer-ho més ràpidament».

El pla contemplava una rendibilitat d’entre el 10 i el 12% segons l’escenari.«El context és ara més difícil, però naveguem bé. Estem còmodes en aquest 10%», ha assegurat després de posar de relleu que «amb tipus negatius estem tenint beneficis de dos dígits».

Entre les conseqüències d’aquesta acceleració és que l’objectiu de tenir més de 600 oficines ‘store’ a finals del 2021 hauria d’estar complert ara «en la segona meitat del 2020»

Desacceleració, no recessió

Gortázar ha afirmat que segons les dades que manegen «estem en un procés de desacceleració i no de recessió, estem preveient un creixement de l’1,9% per a Espanya el 2019 i de l’1,5% el 2020, magnituds positives i comparables amb la creació d’ocupació una cosa que és molt important». El directiu ha avançat que hi pot haver un «cert repunt econòmic el 2020». «Però no tenim una bola de vidre», ha assegurat.

Gortázar ha destacat que ajudarà si hi ha govern estable a Espanya però ha admès la influència de la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units i la resolució del ‘brexit’, que creu que es farà «amb un acord que eviti el ‘brexit’ dur».

Notícies relacionades

El conseller ha dit que no han apreciat canvis negatius significatius en peticions de refinançament ni en la demanda de crèdit, ja que ja estava molt baixa, però sí que ha confirmat que els indicadors de confiança d’Espanya i altres països són baixos.

En aquesta context ha descartat canvis en la seva posició sobre les fusions, que no veuen actualment per a la seva entitat, ni en la seva política de dividends. També ha descartat cobrar a particulars per dipòsits. «Rotundament no», ha sentenciat.