La Cambra dibuixa els eixos de l'economia d'una Catalunya independent

El president de la institució presenta les prioritats per al desenvolupament econòmic en els pròxims 20 anys

Canadell insta a aglutinar «una majoria suficient» per impulsar la independència de Catalunya

cambra de comerc / periodico

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Cambra de Barcelona ha instat aquest dimarts les administracions i les empreses a impulsar l’economia catalana com a base per arribar a «la majoria necessària» per aconseguir la independència de Catalunya. El president de la Cambra,Joan Canadell, ha presentat davant el president de la Generalitat,Quim Torra, un pla estratègic amb els objectius principals per a unaCatalunya independent«amb la perspectiva2030-2040».

Canadell ha reclamat unitat dels partits polítics catalans, ja que «està en joc el futur de l’economia i que sense aquesta unitat s’està en un camí sense sortida». «No s’ha explicat per què volem una Catalunya independent» i és necessari, segons la seva opinió, divulgar «el model de país diferent que s’ha de construir, una Catalunya que serà un millor país en el qual viure». Ha reiterat la necessitat d’instar a un referèndum acordat, de la inexistència del qual ha culpat el Govern de Pedro Sánchez i la sentència del procés. Ha reclamat també la llibertat dels polítics presos i el retorn dels exiliats. Després d’aquesta petició, llocs drets, els assistents a l’acte han esclatat en crits de ’llibertat presos polítics’.  

Al final de l’acte, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha felicitat l’equip directiu de la Cambra per la seva «passió, ambició i lideratge». Torra ha coincidit amb Canadell en la idea que «l’Estat està en contra de Catalunya» per un dèficit fiscal acumulat del 8% anual i en com perjudica aquesta situació a cada empresa catalana. Ha situat en aquest Estat la causa de tots el mals i ha atribuït als empresaris catalans els elements positius de l’actual Catalunya. «Catalunya és un país en marxa i no es pararà», ha dit Torra, i s’ha compromès amb el projecte de «construir un país millor».

«Tinc la confiança absoluta que Catalunya pot ser al capdavant de la revolució del coneixement i hem de dissenyar el país que volem, volem ser aquest Estat emprenedor que volen les empreses», ha dit Torra, que ha finalitzat dient: «Volem les eines per aconseguir aquests objectius, i les volem totes».

Pressupost de la Cambra

Canadell ha instat a potenciar el paper de la Cambra, que aspira a duplicar el seu pressupost anual gràcies al recolzament del Govern i de les aportacions de les empreses. Amb aquest recolzament, ha dit Canadell, el pressupost de la institució hauria de passar dels 20 milions anuals als 40 o 60 milions. L’aplicació del pla de la Cambra hauria de conduir Catalunya a créixer fins a convertir-se en una economia equivalent a Àustria, segons Canadell, amb uns 50.000 euros de PIB per càpita en 10 o 15 anys. 

El nou model econòmic plantejat per laCambraconsidera com a principal eix estratègic potenciar la internacionalització de l’economia, amb la idea de restar dependències de la resta d’Espanya, «recordant que el mercat mundial és 60 vegades l’espanyol».  Els 14 eixos estratègics restants del pla són: establir infraestructures descentralitzades, potenciar el turisme i la formació, establir salaris dignes, potenciar la innovació, impulsar l’emprenedoria, potenciar l’economia digital, mantenir els principis de sostenibilitat, potenciar la sobirania energètica amb renovables, impulsar les cambres de comerç i la simplificació administrativa, eliminar oligopolis, crear noves estructures vinculades a la nova economia i reformar el sistema fiscal. 

Sobre la gestió de la Cambra en els primers 100 dies de l’equip de govern de l’entitat,Canadellha destacat l’inici del sistema de consultes i la millora del cens en marxa gràcies a aquest mateix sistema. Ha animat les empreses a afegir-se a les consultes, que contribuiran a dibuixar el pla batejat com a 30-40 i a enfortir el paper de les cambres de comerç com a interlocutors bàsics de l’empresariat.

El pla, que eludeix curiosament establir estratègies per al pròxim decenni, persegueix «fer una crida a institucions, administracions, entitats i empreses a sumar-se a un projecte comú, que independentment de la situació política del moment se centri a desenvolupar el màxim potencial de l’economia». La Cambra apel·la a la necessitat de diàleg amb el Govern d’Espanya i a «incrementar la pressió a les institucions europees perquè obliguin l’Estat a negociar un referèndum acordat, perquè és la millor de les solucions per a tothom». 

Joan Canadell.

Notícies relacionades

Canadellha atribuït els problemes actuals de l’economia catalana a les actuals relacions amb el Govern de Madrid: «En el dia d’avui, Catalunya, malgrat formar part de l’Estat, creix de manera sostinguda, amb un atur clarament més baix, un dèficit de la seguretat social menys preocupant i amb un model econòmic més adaptat a la revolució tecnològica del moment. I tot això amb una elevada pressió fiscal que dificulta la generació de riquesa i que contribueix a crear un dèficit fiscal pròxim al 8% del PIB català any rere any».  Canadell ha al·ludit a càlculs de l’economista Niño Becerra per calcular que el dèficit acumulat ascendiria ja a 400.000 milions d’euros en inversions perdudes. 

Per Canadell, el pla 2030-40 «és el projecte que ens ha de fer créixer com a país de manera clara, decidida i ràpida i serà el nord que marcarà el mandat de la Cambra». Catalunya podria estar a l’altura d’Àustria sense el dèficit fiscal acumulat, segonsCanadell, en un termini de 10 anys. Segons l’opinió de Canadell, Espanya no ha volgut canviar el model polític i no ha afrontat la reforma de la Constitució. Tampoc està disposada al diàleg «per satisfer les demandes de la societat catalana i els seus empresaris». Canadell a tornat a recórrer al referent d’Àustria per preguntar-se si és possible incrementar el salari mínim i considera que seria possible elevar-lo fins als 1.400 euros mensuals.