Diputació permanent

Montero nega haver rebut una «reprimenda» de Brussel·les pel pla pressupostari

La ministra en funcions confirma la intenció d'enviar com més aviat millor uns nous comptes a la CE

La titular d'Hisenda considera que l'IRPF «queda curt» per aconseguir una tributació més elevada de les rendes més altes

rosas50518391 maria jesus montero diputacion permanente hacienda191022115525

rosas50518391 maria jesus montero diputacion permanente hacienda191022115525 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha negat quel’amonestació de la Comissió Europea al Govern espanyolper la insuficient reducció del dèficit públic prevista en el seu Pla Pressupostari per al 2020 hagi de ser entesa com «una reprimenda».

«No és una reprimenda, és una constatació que aquest país necessita un nou Pressupost com més aviat millor, i per a això necessitem un Govern a ple rendiment», ha dit Montero abans d’intervenir en la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats per defensar el reial decret llei que permetl’actualització de les entregues a compte a les comunitats autònomes

A política constant

La ministra d’Hisenda ha explicat que els comptes remesos a Brussel·les es van presentar a «política constant», és a dir, sense incloure mesures addicionals d’ingressos, ja que es tractava d’una pròrroga pressupostària, tot i que sí que contemplaven una partida més elevada de despesa derivada de la revalorització de les pensions (amb una pujada del 0,9%) i de l’augment dels sous dels funcionaris.

Segons Montero, no obstant, amb un Govern en funcions no ha sigut possible incorporar al Pla Pressupostari pujades fiscals que permetrien incorporar més ingressos als comptes públics per avançar en l’equilibri dels comptes públics. Per aquesta raó –ha explicat– el text no reflecteix la reducció del dèficit públic que exigeix la Comissió Europea

«El que hem enviat és com es projectaria la despesa i els ingressos si el pressupost quedés prorrogat i només amb l’actualització de les pensions i dels salaris públics, i, evidentment, l’esforç fiscal que es requereix amb les noves figures tributàries no es contempla», ha dit Montero.

Segons la ministra, sense les noves figures fiscals, que proposarà un nou Executiu socialista, el dèficit públic per al 2020 se situaria en l’1,7% del PIB, «un dèficit que no és el que vol Brussel·les, que exigeix més esforç».

La titular d’Hisenda en funcions ha reiterat el propòsit de l’Executiu d’enviar com més aviat millor un nou projecte de Pressupostos a Brussel·les si el PSOE aconsegueix formar Govern després de les eleccions del 10-N

Més tributació de les rendes altes

La ministra Montero ha reiterat la intenció del PSOE de desvincular-se de la pujada de l’IRPF per a rendes a partir de 130.000 euros pactada amb Unides Podem durant la negociació del fallit projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2019.

Notícies relacionades

Segons la responsable socialista, l’IRPF «queda curt» per complir l’objectiu d’aconseguir una tributació més elevada de les rendes més altes, ja que aquestes, sovint, s’escuden en arquitectures de societats instrumentals o interposades per evitar els tipus tributaris més alts de l’impost sobre la renda.

«Continuem treballant perquè les grans rendes i patrimonis contribueixin més, però possiblement l’IRPF no sigui la millor eina per a això», ha dit Montero. «No treballem en aquesta direcció, però hi ha moltes figures fiscals per endinsar-se en la progessivitat del sistema tributari». I ha insistit que «les grans rendes hauran d’aportar més aviat a partir de l’IRPF o de qualsevol altra figura» i que el PSOE aprofundirà en altres figures, com les de patrimoni ol’impost de societats.