política monetària

La Reserva Federal comprarà 60.000 milions de dòlars al mes de deute públic

Les adquisicions es mantindran fins al juny i busquen evitar problemes de liquiditat al mercat

rosas49527366 jerome powell presidente fed en jackson hole190823162252

rosas49527366 jerome powell presidente fed en jackson hole190823162252 / Manuel Balce Ceneta

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Europa Press

Nova mesura de la Reserva Federal per resoldre els problemes de liquiditat als mercats a l’engròs nord-americans de crèdits a curt termini. El banc central tornarà a comprar deute: 60.000 milions de dòlars (54.292 milions d’euros) al mes de lletres del Tresor del país nord-americà fins i tot almenys juny de 2020, segons ha informat aquest divendres en un comunicat.

El seu president, Jerome Powell, ho va anunciar dimarts passat i va remarcar que el mercat no hauria de confondre aquesta operació amb els programes de compra d’actius «a gran escala» que la Reserva Federal va posar en marxa durant la crisi financera. Segons va defensar, les noves adquisicions estan dirigides a incrementar les reserves de l’organisme i a evitar la falta de liquiditat als mercats.

«Aquestes accions són mesurades purament tècniques per recolzar la implementació efectiva de la política monetària i no representen un canvi en aquesta política. El Comitè de Mercat Obert continuarà monitorant els desenvolupaments del mercat monetari a mesura que valora el nivell de reserves que sigui més consistent amb una implementació de la política monetària eficient i efectiva», ha advertit la Reserva Federal.

Mesures en marxa

L’organisme responsable de la política monetària del dòlar va haver d’intervenir al setembre en els mercats de finançament bancari a curt termini injectant liquiditat a través de ‘repos’ (operació de recompra en la qual una entitat ven a un inversor un actiu amb el compromís de comprar-lo en una data determinada a un preu determinat) després que els tipus d’interès en aquest tipus d’operacions es disparessin fins al 10%, davant el rang objectiu del 2% fixat per la mateixa Reserva Federal.

Notícies relacionades

Els 60.000 milions de dòlars de compres anunciats se sumen, a més, a la reinversió dels pagaments principals del deute en el seu poder que venci, que actualment se situen entorn de 20.000 milions de dòlars (18.097 milions d’euros) mensuals.

Además, la Fed realitzarà dues operacions ‘repo’ setmanals almenys fins al gener, amb un venciment de 14 dies, de fins a 35.000 milions de dòlars (31.670 milions d’euros) per assegurar que «l’oferta de reserves continua àmplia», així com per «mitigar el risc de les pressions del mercat monetari». L’institut emissor també realitzarà operacions 'repo’ diàries, amb venciment a un dia, per valor de 75.000 milions de dòlars (67.865 milions d’euros).