finançament territorial

El Govern en funcions aprova transferir 4.682 milions a les autonomies

El reial decret inclou també 821 milions destinats als ajuntaments

zentauroepp50349826 madrid  11 10 2019 politica rueda de prensa posterior a la r191011132126

zentauroepp50349826 madrid 11 10 2019 politica rueda de prensa posterior a la r191011132126 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret llei pel qual pagarà a les comunitats 4.682 milions d’euros d’entregues a compte d’aquest any i 821 milions als ajuntaments, en total 5.503 milions d’euros. 

Així ho ha confirmat la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en què ha informat que el decret llei, que es convalidarà en la Diputació Permanent, enforteix el finançament autonòmic i local, desvincula el pagament dels pressupostos territorials dels estatals i, a més, no estarà condicionat pel fet que un Govern estigui en funcions.

«Aquest ministeri no ha canviat de criteri. Des del primer dia buscàvem solucions per abans que acabés l’any i especialment el desembre, quan s’aguditza el problema del pagament», ha dit la ministra.

Notícies relacionades

Els dos arguments legals pels quals ara pot autoritzar aquest pagament, ha afegit Montero, és que la seva decisió ja no interferirà en la que pugui prendre un govern en plenes capacitats, perquè es repetiran les eleccions i no li donarà temps al nou Executiu d’aprovar aquestes entregues; a més, argumenta que hi ha algunes autonomies que estan ja en dificultats per atendre pagaments i que és «urgent» una solució.

La titular d’Hisenda ha justificat la decisió en un informe de l’Advocacia de l’Estat recent segons el qual el fet que sigui poc probable que hi hagi Govern abans que acabi aquest any permet realitzar les entregues a compte a les autonomies. Un informe anterior deia el contrari, però es referia a un període en què es podia condicionar l’actuació del Govern següent.