Els 28 redueixen a nou països la llista negra de paradisos fiscals

Els ministres d'economia i finances de la UE acorden treure els Emirats Àrabs Units i les illes Marshall

El comissari Pierre Moscovici recorda que treure'n un país «indica que hi ha hagut cooperació»

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Per Brussel·les la llista negra de paradisos fiscals és una de les eines d’èxit de la UE que demostren que és possible pressionar jurisdiccions no cooperatives de tercers països perquè reformin règims fiscals que concedeixen avantatges injustos a empreses. Per alguns grups de l’Eurocambra, en canvi, com Els Verds, es tracta d’un mecanisme insuficient que té molt recorregut i que s’ha de reforçar. L’última revisió aprovada aquest dijous pels ministres d’economia i finances de la UE elimina nous territoris i redueix el llistat, que compta des d’aquest dijous amb nou països: la Samoa americana, Belize, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinitat i Tobago, Vanuatu i les illes Verges americanes.

Els 28 han decidit treure’n els Emirats Àrabs Units i l’arxipèlag Marshall al considerar que han aprovat les reformes necessàries per aplicar els compromisos que havien assumit. En el cas del territori dels Emirats, l’avaluació realitzada pel grup del codi de conducta ha conclòs que compleix els criteris exigits. Quant a les illes Marshall, la decisió dels 28 és incloure aquest territori en la llista grisa de la UE per garantir que compleix particularment els requisits de transparència fiscal.

Aquest llistat gris comptarà a partir d’ara amb 33 territoris. Surten d’aquesta segona llista Albània, Costa Rica, Sèrbia, Maurici i Suïssa. La UE entén que aquests cinc territoris compleixen «completament» els compromisos que han assumit en relació amb la governança fiscal, tot i que la Comissió Europea continuarà vigilant estretament totes les jurisdiccions per garantir el manteniment de la bona governança. 

92 jurisdiccions examinades

Notícies relacionades

La iniciativa va ser llançada el 2016 i continua sent l’única eina comuna de la UE per avaluar els riscos externs d’abusos fiscals. Segons Brussel·les, ha permès que 70 països es comprometin a complir criteris de bona governança i eliminar un centenar de règims fiscals nocius. Com a part del procés, i des de la seva creació, el grup del codi de conducta de la UE ha examinat 92 jurisdiccions, de les quals en el dia d’avui 9 estan a la llista negra i 33 més en una llista grisa en què també figuren països com ara Austràlia, Turquia, Albània, el Marroc i les Bahames.

«Alguns paradisos fiscals notoris han sigut obligats a canviar en profunditat la seva estratègia fiscal. Els règims que concedeixen avantatges fiscals injustos a les empreses estrangeres estan desapareixent», ha celebrat el comissari d’assumptes econòmics, Pierre Moscovici, en relació amb un mecanisme que examina tres criteris –transparència fiscalitat, una fiscalitat justa i l’activitat econòmica real– i un indicador com és l’existència o no d’un impost de societats de zero. A l’inici del seu últim Ecofin com a comissari europeu, el polític francès ha recordat que «la millor llista és la més curta possible no la més llarga, perquè demostra que els països han fet el necessari per sortir-ne. Treure un país de la llista indica que hi ha hagut cooperació», ha valorat.