Javier Martínez, pensionista

Javier Martínez (jubilat): «La pensió és un dret, no una despesa»

Un dels integrants de la columna nord dels jubilats que marxen a Madrid, reclama el dret a pensions dignes

javier martinez jubilado que marcha a madrid / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Javier Martínez forma part del Col·lectiu de Pensionistes de Barakaldo. Amb 66 anys és un d’aquests jubilats de sobrades energies i contagiós entusiasme que forma part de la columna nord que es dirigeix a Madrid en defensa de pensions dignes per a tothom. Narra amb entusiasme el seu periple, esplèndid a l’hora de difondre el missatge a qui el vulgui escoltar i la confiança íntima de què l’experiència viscuda aquests dies val la pena.

Eren 30 els pensionistes que van sortir de la plaça d’Arriaga de Bilbao el 23 de setembre, però ja en són 40 i confien a arribar a la cinquantena a les portes de Madrid, dimarts de la setmana que ve, 15 d’octubre.

La columna nord al seu pas per Somosierra. / JAVIER MARTÍNEZ

El grup que ha superat ja Somosierra no només l’integren homes i dones de Biscaia. Hi ha pensionistes de Burgos, de Sòria, Astúries, Cantàbria, Aragó, Catalunya i Castella-la Manxa. «L’assumpte de les pensions és transversal, als pobles pels quals passem s’obliden de les sigles i recolzen les nostres reclamacions», explica Martínez. Entre les reivindicacions que plantegen figuren la de blindar les pensions com a dret fonamental i que aquestes es revaloritzin per llei amb l’IPC real; així com que la pensió mínima sigui igual al salari mínim interprofessional (900 euros).  

«La gent dels pobles i dels ajuntaments ens estan allotjant a les seves cases i en poliesportius, fins i tot marxen amb nosaltres alcaldes del PP o del PSOE, això és igual». Recorda aquest basc que el problema ja no és només si les pensions s’apugen o no amb l’IPC, és que s’està preparant una tempesta perfecta per retallar les pensions a Espanya, amb missatges que indueixen a l’angoixa col·lectiva.

El grup de pensionistes al seu pas per Aranda de Duero. / JAVIER MARTÍNEZ

Notícies relacionades

«Des de fa uns quants anys s’estan fent polítiques públiques que serveixen els interessos de les grans empreses més que els de la gent», reclama aquest líder dels jubilats.  «La qüestió és que s’està traslladant el missatge d’incertesa sobre les pensions, una visió pessimista sobre la viabilitat de les pensions que és falsa. La Constitució, ara que tots es posen tan constitucionalistes, garanteix que existeixin pensions dignes per a tothom i que es revaloritzin», explica. «La pensió és un dret, no una despesa, i està garantida per la Constitució», conclou. 

En els seus arguments, aquests que es fonamenten i construeixen ara durant passejos de 20 quilòmetres diaris, guanya pes la crítica a l’entorn. «S’està pervertint fins i tot el llenguatge. Es parla d’inversions en investigació, de pressupost de defensa i sempre, de despesa en pensions. L’objectiu sempre és crear la sensació que les pensions són una càrrega per a l’Estat i, no obstant, aquest tracte no el rep ni l’Església ni la Casa del Rei», critica Martínez.